TokatTokat Kültür & Sanat HaberleriTokat'dan Güncel Haberler

3 BÜYÜK ESER RESTORE EDİLECEK

Valiliğimiz koordinesinde yürütülen Kültür Sanat Tokat kapsamında Gökmedrese(Pervane Darüşşifası), Kitabesiz Türbe ve Danişmentli Medresesi’nin restorasyonu yapılacak.
Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde inşa edilen, Tokat’ın tarihi, kültürel ve sanatsal mirasları arasında bulunan türbe ve medreseden oluşan 3 eserin restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğünce bütçe ayrılarak, 26 Ekim 2020 tarihinde Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünce ihalesi yapılacak. Restorasyonlar yaklaşık 3 yıl sürecek.
Vali Dr. Ozan Balcı, Gökmedrese(Pervane Darüşşifası), Kitabesiz Türbe ve Danişmentli Medresesi’nin Tokat’ın tarihi ve kültürü için çok önemli eserler olduğunu belirterek, buraların tarihi dokuya uygun şekilde restore edileceğini söyledi. Vali Dr. Ozan Balcı, kültürel mirasa sahip çıkılarak, gelecek nesillere aktarımı sağlanacak eserlerin proje çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti.

GÖKMEDRESE (PERVANE DARÜŞŞİFASI)

13. yüzyılın ikinci yarısında Darüşşifa olarak inşa edilmiş açık avlulu iki katlı bir Anadolu Selçuklu medresesidir. Banisi dönemin ileri gelen devlet adamlarından Pervane Muiniddin Süleyman’dır. Pervane; Anadolu Selçuklularında devletin maliye işlerini yürüten en üst makama verilen isimdir. Pervane Muiniddin Süleyman’ın 1277 yılında Moğollar tarafından öldürülmesi nedeniyle yaptırdığı medreseye kitabesi konulmamıştır. Medresenin iç avluya bakan yüzlerinin tamamının turkuaz (gök mavisi) ağırlıklı çinilerle süslü olması nedeniyle Gökmedrese adıyla bilinir.

KİTABESİZ TÜRBE

Danişmentli Medresesi’nin kuzeybatı köşesinde ve yapıya bitişik inşa edilmiştir. Kitabesi yoktur. Mimari yapısından 15. yüzyıl Osmanlı Türbesi olduğu anlaşılmaktadır.
Türbe içindeki üç mezar zamanla ortadan kalkmıştır. Mezarların kime ait olduğu bilinmemektedir. Onarım sırasında çıkabilecek buluntularla kimliği hakkında daha fazla bilgi elde edilebilecektir.

DANİŞMENTLİ MEDRESESİ

Gökmedresenin kuzeyinde yer alan medrese 12. yüzyılda inşa edilmiştir. İki eyvanlı asimetrik plana sahiptir. Zaviyenin güney kanadı Gökmedresenin kuzey kanadının bir bölümünü oluşturmaktadır. Bir başka deyişle bu bölüm iki yapının ortak alanıdır.
Tokat’taki ilk medreselerdendir.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu