Birkan Demirci

AYNAYA Bİ BAKALIM NE GÖRECEĞİZ

İnsanoğlunun varoluşundan bu döneme kadar etrafından hiç eksik olmayan bir kavram yalakalık kavramı.

Türk Dil Kurumu yalaka için dalkavuk diyor. Arsız diyor, sırnaşık diyor. Eskiden daha çok dalkavuk denilirdi. Yalaka kelimesi yenilerde moda oldu, iyide oldu. Bilirsiniz dalkavuk saraylarda devlet büyüklerini sözleriyle eğlendiren kişilere denir. Günümüzde ise kendisine çıkar sağlayacak olanlara aşırı bir saygı ve hayranlık göstererek yaranmak isteyen kimselere, yağcılara dalkavuk diyoruz. Ya da diğer bir deyişle yalaka.

Yalakalık aynı zamanda argo söyleyişle “damardan girmek, nabza göre şerbet vermek, yağ çekmek, yalamak” deyimleriyle de eş anlamlıdır. Eğer bu kelimeler argo derseniz biraz daha usturuplu kelimeler kullanabilirsiniz. Mesela sırnaşık diyebilirsiniz. Ya da yılışık diyebiliriz.

Peki etrafta bu kadar yalaka olmasının sebebi ne? Neden bu kadar yalaka? Yalakalığın günümüzde çok yüksek derecede rağbet görmesinin sebepleri nelerdir? Menfaate göre irili ufaklı bir çok sebebi vardır. Bunların önemli sebepleri işsizlik korkusu, makam mevki korkusu, gelecek korkusu olarak felan sıralayabiliriz.günümüzde dürüstlük anlayışının önemli derecede değerini yitirmesinden kaynaklı bu tür insanlar bir hayli artmıştır.

Yalakalar öncelikle karşısındaki yöneticinin fikri yapısını, düşüncelerini, kişiliğini iyi analiz ederler, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını tespit ederler ve ona göre davranırlar. Yalakalıkta sosyal hayat çok önemlidir. Yalakaların ortak özellikleri arasında

Örnekler ;

1- Yönetici namaza gidiyorsa, herkesten önce namaza giderler, yöneticinin hemen yanı başında saf tutmaya özen gösterirler. Namaz sonrası, dışarıya çıkışlarını yöneticinin çıkışına göre ayarlarlar. Böylece kendilerini gösterirler.

2-Yöneticinin sosyal yaşantısında içki yer alıyorsa, içkili toplantıları kaçırmamaya özen gösterirler. Görüş sahasına giren bir masaya oturur, mümkünse göz göze gelecek şekilde yer seçerler.

3- Yöneticilerin bulunduğu her türlü toplantıya gitmeye özen gösterirler, yakın yerlerde bulunularak selamlaşırlar ve bende buradayım dedirtecek pozisyonda yerlerini alırlar.

4-Birebir görüşmelerde damardan girerek, nabza göre şerbet verirler. Sözü yöneticinin hoşlandığı konulara getirirler. Devamlı yöneticinin konuşmasına olanak tanırlar. Sık sık yöneticinin haklılığını ifade ederek onu devamlı överler.

5- Olası bir yönetici değişiminde gidene ağam, gelene paşam demeyi ihmal etmezler. Gidenin geri gelme ihtimali hiç yoksa arkasından bol bol okkalı şekilde atış yaparlar. Gelenin keyfi için, geçmişe bol bol söverler.

6- Tabii yalakalık kültüründe ispiyonculuk çok önemli bir kriterdir. Yöneticiye devamlı laf taşımak lazım. Konumlarını korumak için olası rakiplerini devamlı ispiyonlarlar. Her bir olayda Bire bin katarak yöneticiye ballandıra ballandıra anlatırlar.

 

Yalakalarda gruplara ayrılır; kendilerini bilen ve belli eden yalakalar birde yalakalık yaptıkları halde her ortamda yalakaların ve yalakalıkların kötülüğünden bahseden ama kendilerinin sürekli yalakalık yaptıklarını kendi kendilerine bile itiraf etmeyen kişilerden oluşur.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu