Cemal İncesoyluerKöşe YazılarıTokat

“BELEDİYELER ANA GİBİDİR…”

Bir kurumu, daha doğrusu belediyeyi bu kadar güzel, bu denli sarih, böylesine anlamlı ve bir o kadar da felsefeyi içinde barındıran bir cümle kurulamazdı. Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Başkent Sitesi Kooperatifi sakinleriyle sabah kahvaltısında bir araya geldi ve işte o, “Belediyelerimiz ana gibidir” cümlesini kurdu.

Burada yaptığı konuşmada şunları söylüyordu Başkan Eroğlu, “Belediyeler bir şehrin için önemli bir kurumdur. Bir şehrin annesi gibidir. Derdimiz olur annemize sığınırız, sıkıntımızı annemize söyleriz. Belediyelerin görünen görevleri olduğu gibi görünmeyen görevleri de mevcuttur. Açta kalmışların, yolda kalmışların, yardıma muhtaç insanların ailelerin yardımına belediye el uzatır. Asayiş probleminde dahi insanlar belediyelerden yardım istenir. Bu noktada bizler görev ayrımı yapmadan elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz.Belediye ne kadar çalışkan ise, şehir de o kadar çalışkan oluyor. Belediyeler ne kadar geleceğe dair hayalleri, sevdaları olursa şehrin de hayalleri ve heyecanları oluyor. “

Bundan önceki bir yazımda, yakın tarihte bir erken yerel seçim var da, bizim mi haberimiz yok diye sormuştum. Çünkü, 30 Mart 2019 yerel seçimlerinin sonuçları açıklandı, yeniden Tokat Belediye Başkanı seçilen Av. Eyüp Eroğlu, hız temposunu kesmeden işe koyuldu. Tebrikler, ziyaretler derken, yeniden mahalle toplantılarını, yeniden esnaf gezilerine başladı.

Zaman zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinlerken, hep düşünmüşümdür. Reis, bizim Eyüp Başkanı tarif ediyor. Halkla gönül ilişkisi kurmak, kapısının ve gönlünün açık olması, yapacağı yatırım ve hizmetlerde mahalle sakinleriyle istişare ederek karar vermek, fakir fukaranın, garip gurabanın üstünde elini hiç çekmemesi, her şartta yanlarında bulunması, sürekli halkın içinde gezip, dertlerine derman, isteklerine ferman olması gibi hasletler, Başkan Eroğlu’nun ilk 5 yılında aklımıza mıh gibi yerleşen tutum ve tavırlarıydı.

Cümleye bakar mısınız, “Belediyeler anne gibidir…” Al bunu Sezai Karakoç’un muhteşem şiirlerinden bir mısrasına koy, asla sırıtmaz. Al bunu, Turgut Uyar’ın bir aforizmasına monte et, yerini hiç yadırgamaz. Al bunu, Hayati İnanç’ın şiir gibi sohbetinin bir cümlesine ekle, insana tasavvuf kapısını açıp, 7 makamda halden hale götürsün.

Belediyeler, diğer kurumlara benzemez. Bir yüzünde devleti, diğer yüzünde milleti görürsünüz. İller Bankasından gelen, yani devletten aktarılan kaynakları doğrudan halka ulaştıran bir kurumdur. Doğumdan ölüme kadar, insanın tüm zamanlarında vardır ve “Sana belediye baksın” darbı meseli boşuna söylenmemiştir. Geçmiş zamanlarda, Türkiye’nin belediyecilik tarihinde, nice belediye başkanlarının hikayeleri anlatılır. Kendisini seçen halktan uzak, ceberrut tavırlarıyla “Devletten çok devletçi” mantığıyla, sakat bir yol izleyenlerde olmuştur.

Rahmetli vali Recep Yazıcıoğlu’nun çok ilginç hipotezleri vardı. Yazıcıoğlu, “Milliyetçilik bu ülkede çok çalışmaktır, sosyal demokratlık, bu ülkede yaşayan insanların bütün inanç değerlerine saygı gösterip üretmektir, dindarlık, bu millete hizmeti ibadet görmektir” derdi.

İşte, benzer hizmet anlayışını dile getiren Başkan Eroğlu da, “Ürettiğimiz hizmetlerde oy kriterini asla sürdürmedik. Yaşadığımız şehirde herkes aynı fikirde olmayabilir. Bir partinin temsilcisi olarak seçildik ancak bugün Tokat’ın belediye başkanıyız. 155 Bin insanın belediye başkanıyız. Bu anlayışla Mevlana gibi kucak açıyoruz. Bizim için şehrimizin insanı vardır ve bizim sevdamız bu şehri büyütmektir. Şehrin ekonomisi ne kadar büyürse şehir de aynı oranda büyür. Tokat’ı büyütmenin, kalkındırmanın yolu, Tokat’a yatırım getirmektir ve Tokat’taki iş adamını esnafını büyütmeliyiz. Tokat’ın kendine özgü kültürel ürünlerini dışarıya pazarlamak suretiyle dışarıdan Tokat’a para akışının yapılmasını sağlamaktır. Şehir bu şekilde büyür” diyor.

Bir şehrin belediye başkanı, şehrin her bir sorununa çözüm arar. Her ne kadar Belediye Yasa ve Mevzuatı görev alanını belirlese de, eğer bir şehre sevdanız varsa, yazılmamış görev ve hizmetleri de adına, “Durumdan vazife çıkarmak” faslında yaparsınız.

Mesela, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun ilk seçildiği 2014 yılından günümüze kadar zaman süre içerisinde, Tokat’ın işsizlik ve istihdam sorununa özel bir sayfa açıp, yaptıklarını hatırlayacak olursak…

Son beş yılda 3 Bine yakın yeni istihdam oluşturdu. 7 Tane yeni fabrika açıldı. 2015 yılı sonlarına doğru Tokat’a gelen bir fabrika yaklaşık 2 Bine yakın insanı istihdam ediyor. O yıllardaki Vali Cevdet Can ile Başkan Eroğlu’nun gayretleri ile o fabrikayı Tokat’a getirdiler. Çok ciddi baskı yaparak, her türlü imkânlar seferber edilerek, arazi ve arsa temin ederek bu fabrikanın Tokat’a gelmesini sağladılar.

Bütün bunların altında yatan, Başkan Eroğlu’nun da ifade ettiği gibi, “Tokat sevdasından ve Tokatlılara hizmeti ibadet saymaktan” başka bir şey değildir, vesselam…

Cemal İncesoyluer

Benzer Haberler

Başa dön tuşu