Cemal İncesoyluerKöşe YazılarıTokat

Okumak bir kültür ve medeniyettir…

“Kitabın Başkenti” sözüne uygun çalışmalardan birisi daha gerçekleşti. “Kitap Tokat Projesi” kapsamında, 1. Okuma Kültürü Ödül töreni düzenlenerek, dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.

Daha önceki bir yazımda, Kur’anı Kerim de yer alan ve ilk vahiy metni olarak bilinen “İkra bismirabbi kellezi halak” cümlesini yazının başlığına taşımıştım. Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın bu konudaki hassasiyet ve çabalarını biliyoruz. Kitap Tokat, Eğitim Tokat, Spor Tokat ve Hızır Tokat gibi hipotezler, artık varsayım ve aforizmalardan ibaret değil. Tam tersi, Türkiye’nin gündemine giren “Tokat Modeli” projesi olarak bilinmeye başladı.

Tokat’ta okullarda “Bir Saat Kitap Okuma Saati” ilan edildiğini ve tüm okullarda her gün bir saat kitap okunduğunu belirten Vali Dr. Ozan Balcı, “Bunu çok özel bir gayretle devam ettirmemiz lazım. Bu iş hem kitap okuma kültürüne katkı sağlar hem de sınavlarda başarıya katkı sağlar. Ben bu projeyi çok anlamlı ve önemli buluyorum” diyor.

Tokat, 32 yıl sonra eğitim, sağlık, spor, istihdam ve kültürel alanlarda yeniden ayağa kalkıyor. Vali Dr. Ozan Balcı’nın başlattığı bu çok yönlü programların yanı sıra, “Tokat Kongre Merkezi” adıyla bir oluşum ve yapılaşmayı öneriyorum. Tıpkı, Belediye Başkanımız Eyüp Eroğlu’nun yeni dönem için gündemine aldığı “Tokat Fuar Alanı” gibi, Kongre Merkezine de ihtiyaç vardır. Tokat’ta hayata geçirilmek istenen bunca projelerin birinci derece alt yapısı için bu iki yapıya ihtiyaç vardır.

Hem Kongre Merkezinin, hem de Fuar Alanının Tokat’ta olması, söz konusu projelerin işlerliği açısından, kolaylaştırıcı işlev göreceğini düşünüyorum. Mesela, ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın şehrimizde verdiği konferansta gördük ki, Kültür Sarayındaki salonumuz çok yetersizdir. Yaşadığımız ve tanık olduğumuz izdiham, bu şehrin çok amaçlı bir salona ihtiyaç duyduğudur.

Vali Balcı’nın söz konusu ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Z-Kütüphanesi olmayan anaokulu, ilkokul ve ortaokul kaymayacak. Müstakil Bebek ve Çocuk Kütüphanesi yaptık. Halkımızın hizmetine sunduk. Bu da çok anlamlı ve önemli. Yeni doğan bebekleri bile kütüphaneye kayıt yaptırıyoruz. Ayrıca taşıma kütüphaneler ile köylere kitap götüreceğiz. Köy çocuklarını da kitapla buluşturmuş olacağız. Tokat’ta okuma kültürüne katkı anlamında çok güzel işler oluyor. Bunu eğitim camiası başarıyla yerine getiriyor. Hepsine çok teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Tokat Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin de, gerçekçi ve sanal olmayan akademik başarıyı amaçlayan proje çalışmalarıyla, “Eğitim Tokat” gibi bir büyük projenin hayata geçirilmesi zor olmayacaktır. Kaldı ki, bu şehirde didişme ve polemik yerine çalışmaya verilen öncelik, Tokat’ın şansı olarak değerlendirilmelidir.

Bu kadroya baktığımızda, 32 yıl önceki heyecanı duyuyorum, umutlarıma bir bahar gelmiş gibi seviniyorum. Tokat’ın yatırımdan yoksunluğu, gerek valimizin, gerekse belediye başkanımızın hayata geçireceği bu proje ve programlarla giderilecektir.

Özellikle istihdam, küçük sanayi ve OSB eliyle Tokat’ın bir çıkış yolu bulunmalıdır. OSB’nin birinci ve ikinci etabıyla ilgili yeni alanların açılması, mevcut fabrika ve imalathanelerin sorunlarına ilişkin çözüm odaklı çalışma yapılması gerekiyor. Bu konuda, daha önce yazdığım gibi, “Heyelan” olduğu iddiasıyla kapatılan 25 parselin yeniden OSB’ye kazandırılması da acil adımlar olacaktır.

Özetle, Tokat’ta yeniden diriliş ve uyanışın kapısı aralanmıştır. Buna “Yerel Kalkınma” da diyebiliriz. Herkesin elini taşın altına koymasıyla, ortaya çıkacak sonucun adı “Toplumsal Kalkınma” olacaktır.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu