TokatTokat Siyaset Haberleri

CHP TOKAT’TAN EĞİTİME SERT ÇIKIŞ: ‘DENETİMSİZLİK VE İHMAL CAN ALIYOR!’

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın ikinci dönemi başlarken, CHP Tokat İl Başkanlığı eğitim sistemindeki eksiklikleri gündeme taşıdı. Eğitimde yaşanan ihmallerin öğrenciler ve öğretmenler için büyük riskler barındırdığına dikkat çeken CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, yetkilileri sorumluluk almaya çağırdı.

Editör-Taner Yeşilsu
Eğitimde Denetimsizlik ve Güvenlik Açıkları Gündemde

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın ikinci dönemi başlarken, CHP Tokat İl Başkanlığı eğitim sistemindeki eksiklikleri gündeme taşıdı. İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, düzenlenen basın toplantısında beraberinde Merkez İlçe Başkanı Aytekin Ayan, gençlik ve kadın kolları ile yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, eğitimin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Eğitimde yaşanan ihmallerin öğrenciler ve öğretmenler için büyük riskler barındırdığına dikkat çeken Kurtgöz, yetkilileri sorumluluk almaya çağırdı.

Kartalkaya’daki Yangın ve Okul Güvenliği Sorunu

CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, yarıyıl tatilinde Kartalkaya’da çıkan yangında hayatını kaybeden 36 çocuğa değinerek, ihmal ve denetimsizlik nedeniyle çocukların güvenliğinin sağlanamadığını vurguladı. “Bu felaketle birlikte okulların ve yurtların güvenliğini bir kez daha düşünmeliyiz. Denetim eksikliği, iş güvenliği, okul kazaları ve dış alan güvenliği gibi konulardaki yetersizlikler nedeniyle çocuklarımız ve öğretmenlerimiz hayatını kaybediyor,” dedi.

Okullarda Can Güvenliği Tehlikede

Toplantıda, okul kazaları ve şiddet olayları da gündeme geldi. CHP’li Kurtgöz, okul bahçesinde trafik kazasında hayatını kaybeden Miray Aslan, okulda vurularak öldürülen 16 yaşındaki Mehmet Eren Parlak ve iş güvenliği eksikliği nedeniyle hayatını kaybeden öğretmenler Sibel Turan ve İbrahim Oktugan’ı hatırlatarak, “Okullar, çocuklar için en güvenli alanlardan biri olmalıdır. Ancak yaşanan olaylar, bu güvenliğin sağlanamadığını gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

Deprem Bölgesindeki Eğitim Sorunları

CHP Tokat İl Başkanlığı, 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ikinci yıl dönümünde, deprem bölgesinde eğitimin hâlâ ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Depremzedeler için verilen sözlerin tutulmadığını belirten Kurtgöz, “Depremden sağ kalan okullar kamu kurumları tarafından kullanılmaya devam etti. Enkaz kaldırma çalışmaları bitmedi, çevre ve su kirliliği devam ediyor. Ulaşım sorunları nedeniyle çocuklar eğitim hakkına erişemiyor,” dedi.

Eğitimde Çözüm Bekleyen Sorunlar

CHP Tokat İl Başkanlığı, eğitimde çözülmesi gereken en önemli sorunları şu şekilde sıraladı:

  • Eğitim programlarının geri çekilmesi: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin pilot çalışması yapılmadan uygulanmaya başlanmasının eğitimde büyük sorunlar yaratacağı belirtildi.
  • ÇEDES Protokolü: Pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullara girmesinin engellenmesi gerektiği vurgulandı.
  • Temiz su ve ücretsiz yemek: Okullarda temiz içme suyu sağlanması ve bir öğün ücretsiz yemek verilmesi çağrısı yapıldı.
  • Güvenlik ve temizlik personeli: Okullarda kadrolu temizlik personeli ve güvenlik görevlisi atanması gerektiği belirtildi.
  • MESEM programının kaldırılması: Öğrencilerin ucuz iş gücü olarak kullanıldığı ve hayatlarını kaybettiği Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasına son verilmesi istendi.
  • Tam gün eğitim: İkili eğitim uygulamasının kaldırılması ve tüm okullarda tam gün eğitime geçilmesi gerektiği ifade edildi.
  • Öğretmen atamaları: Gerçek ihtiyaç kadar kadrolu öğretmen ataması yapılması ve mülakat mağdurlarının haklarının korunması çağrısı yapıldı.

CHP’den Mücadele Mesajı

CHP Tokat İl Başkanlığı, eğitimin kamusal, parasız, laik ve bilimsel olması gerektiğini vurgulayarak, eğitimin tüm paydaşlarının hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Başkan Kurtgöz, “Eğitimin her alanındaki sorunları gündeme getirmeye, yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırmaya devam edeceğiz,” dedi.

Başarı ve Mutluluk Dileği

CHP Tokat İl Başkanlığı, yeni döneme başlayan tüm öğrenci ve öğretmenlere başarılı ve mutlu bir eğitim yılı diledi.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu