TokatTokat Ekonomi HaberleriTokat Siyaset HaberleriTokat'dan Güncel Haberler

CHP’NİN ESNAF ZİYARETİ RAPORA DÖNÜŞTÜ, ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR

CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, Covit-19 sürecinde esnafların yaşadığı sıkıntıları bir rapor haline dönüştürerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve genel başkan yardımcılarına iletti.
CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, pandemi sürecinin başlamasının hemen ardından Tokat kent merkezi ve ilçelerinde esnaflara yönelik ziyaretler gerçekleştirerek yaşanan sorunlar hakkında bilgiler almıştı.

Esnafın sorunları raporlaştırıldı

Başkan Kurtgöz, Tokatlı esnafın pandemi sürecinde yaşadığı sorunları yönetim kurulu üyeleri ve ilçe başkanları ile bir araya gelerek son şeklini verdikten sonra rapora dönüştürdüler.

Esnaf raporu Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunuldu

Başkan Kurtgöz, esnaf raporunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Veli Ağbaba, Genel Sekreter Selin Sayek Böke’ye ulaştırdı.

Hazırlanan Esnaf Raporu’nda şu çarpıcı bileğilere yerverildi;

Çalışmadıkları halde nasıl ödeme yapacaklarını bilmiyorlar.

ESNAF RAPORU
1. Öğrenci Servisleri: Okulların kapandığı Mart ayından bugüne kadar geçen sürede hiçbir gelirleri yoktur. Evlerinin mutfak masraflarını, zaruri ihtiyaçlarını, kiralarını, faturalarını ödeyemiyorlar. Araç muayenelerini yaptıramıyorlar, sigorta poliçelerini yenileyemiyorlar, ticari belgelerinin ücretlerini ve hatta vergilerini ödeyemiyorlar. Bu sebeplerle trafik cezaları gibi yaptırımlara maruz kalmaktadırlar. Bu cezaların yarattığı ek maddi külfet ve trafikten men gibi cezalar nedeniyle ekmek kapıları tamamen kapanmaktadır. Devletin verdiği 1000 TL. tutarındaki desteklerden yararlanamadılar. Sadece kredi olanağı sunuldu ve bu krediyi de ancak sicili düzgün olan esnaflar aldı, alan kişilerin ödeme zamanının geldi, ancak çalışmadıkları halde nasıl ödeme yapacaklarını bilmiyorlar.

Resmi ve ticari tüm borçlarının mücbir sebep kapsamına alınmasını, yazılan cezaların affını, muayenelerin ertelenmesini, sigorta ve harç gibi masraflarının sübvanse edilmesini istiyorlar. Bağkur borçlarını ödeyemedikleri için, pandemi sürecinde ilaçlarını dahi alamadıklarını söylüyorlar. Devletten maddi destek istiyorlar.

Yurt sektörü çöktü

2. Özel Öğrenci Yurtları: 16 Mart 2020 tarihinden bu yana, Türkiye çapında 4500 öğrenci yurdunun kapısını kapattığı, yaklaşık 250.000 emekçinin işsiz kaldığı, bunlardan 30 adedinin Tokat’ta olduğu, bunların 10 adedinin yurt statüsünü yitirerek 1+1 kiralık daireli konutlara dönüştüğü, 20 adedinin 2021 yılına kadar kapısına kilit vurduğunu ve sektörün çöktüğünü söylemektedirler.

Talepleri; bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesidir. Maske takılması, sosyal mesafenin korunması, Devlet tarafından gerekli desteklerin verilmesi ve önlemlerin alınması ile bunun sağlanabileceğinin bilim insanlarınca da kabul gördüğünü belirtmektedirler.

Kurtasiye sektörü sıkıntıya düşecek

3. Kırtasiyeciler: Devletin (hala) belirsiz olan okul açılış tarihleri kararı nedeniyle Kırtasiyeci Esnafı; Yayınevleri ve Kırtasiye Toptancılarına sipariş vermiş ve ödemelerini; satış yapacakları; Eylül, Ekim, Kasım aylarında yapmak üzere taahhütte bulunmuşlardır. An itibariyle, verdikleri siparişlerin elde kalması ve satış yapamamaları nedeniyle sıkıntıya düşeceklerdir.

Bu ödemelerinin mücbir sebep kapsamına alınarak ertelenmesini istiyorlar. Ayrıca, böyle kritik bir dönemde, ulusal zincir marketlerde kırtasiye satışlarının yapılmasının sektöre çok büyük darbe vurduğunu, buna engel olunmasını talep ediyorlar.

Kantinciler maddi zorluğa düştü

4. Kantinciler: Yurt ve Okul kantinlerini ihale yoluyla kiralayan Esnaflar, kendilerinden kira bedeli alınmamasına rağmen, iş yapamadıkları için zor durumda olduklarını, geçimlerini sağlayamamaktan şikâyetçiler. Tek masraflarının kira bedeli olmadığını söylüyorlar.

Belirsizlik nedeniyle, buraya yatırdıkları sermayelerinin heba olduğunu, maddi zorluğa düştüklerini belirtiyorlar.

Kıraathaneciler Bağkur borçlarını ödeyemez duruma düştüler

5. Kıraathaneciler: Pandemiden en çok etkilenen kesim bunlardır. Kira borçlarının katlandığı bu dönemde yine işçi istihdam edemedikleri için bizzat açık olan esnafların kendileri tek başlarına çalışmaktadır. Bağkur primlerini yatıramadıkları için tedavi olmadıklarını söylüyorlar.

Maaş desteği istemektedirler.Pandemi sürecinde Devlet eliyle kapalı oldukları süreçte Belediye’nin kendilerine “İlan-Reklam Vergisi” tahakkuk ettirmesinin uygunsuz olduğunu savunmaktadırlar.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu