Amasya'dan Güncel HaberlerCemal İncesoyluerÇorumÇorum'dan Güncel HaberlerKastamonu'dan Güncel HaberlerKöşe YazılarıSamsun'dan Güncel HaberlerTokatTokat'dan Güncel Haberler

DEĞERLİ İNSANLAR VE DEĞERLİ TAŞLAR

Bu aslında azmin zaferidir. Taşların serüveni Zile’de başladı. Bu serüveni başlatan da Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’den başkası değildi. İster azim deyin, ister inat deyin, isterseniz inanmış bir adamın hikayesi deyin… Her ne derseniz deyin, sonuç itibarıyla 10 bin kişilik bir istihdamın kapısını açan bir adamın adıdır: Murat Küçükali…

O Zile İlçe Milli Eğitim Müdürü iken amatist taşlarını keşfetti. Taş sevdası böyle başladı. Önce Zile’de bir değerli taş atölyesi kurdu. Sonra mağazasını açtı. Araştırdı, dünyadaki değerli taş pazarını inceledi. Yurt dışına örnekler gönderdi. Adı “Taşçı Müdür’e” çıkma pahasına yılmadı. Bıyık altından müstehzi gülümsemelere aldırış etmedi.

Mevzuyu, dönemin Tokat Valisi Cevdet Can’a anlattı. İkna edemedi. Belki on kez valinin yanına gitti geldi. Ne zaman ki vali bey bir yurt dışı gezisinde “değerli taşlarla” tanışık oldu, işte o vakit Murat Küçükali’yi anladı. Sonra valimiz Dr. Ozan Balcı geldi. Küçükali, Vali beye taşlar üzerine bir brifing verdi. Vali Balcı analitik bir bürokrattır. Mevzuyu kucakladı ve sahiplendi.

Bugün gelinen nokta itibarıyla, Türkiye Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, Tokat’ta çıkarılan değerli taşların köylerde kurulacak taş kesim atölyelerinde işlenerek ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. Kamar, sektörün, kadın istihdamı için de çok önemli olduğunu söylüyor.

Tokat’ın Zile, Artova, Reşadiye ilçelerinde çıkartılan colla wood (ağaç opal) taşı gibi yarı değerli 10 taş, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tokat Valiliği destekleriyle kurulan atölyede işlenerek takı ve tespihe dönüştürülüp ekonomiye kazandırılıyor. Milyonlarca yılda oluşan opal ve yarı değerli 10 taşın işlenip ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla Tokat Valiliği ve Türkiye Mücevher İhracatçıları Birliği arasında protokol imzalandı. Bu imzanın hem istihdam hem de katma değer ve ekonomik girdi bakımından önemli bir anlamı var.

Türkiye’nin ortalama 100 milyon dolar yarı değerli veya süs taşı ithalatı olduğunu vurgulayan Mustafa Kamar, “Türkiye, bir şekilde kendi taşını kendi kesmelidir. Türkiye, 7 bin yıllık bir mücevher ülkesidir. 7 bin yıldır bu topraklarda inanılmaz imparatorluklar geçmiş, mücevherler üretilmiş. Bazı sıkıntılarımız var. Bunlar nedir? Tasarım ve taş gibi bunları da tamamlayabilirsek o zaman dört dörtlük dünyanın lider mücevher oyuncusu olabiliriz. Tasarımı hallettik sayılır. Şu anda en önemli hedefimiz, taş kesmek. Takıların ve mücevherlerin üzerine yarı değerli dediğimiz taşlar var, bunları kesmek istiyoruz. Bunları mücevher sektörüne kazandırmak istiyoruz. Kendi topraklarımızdan çıkan değerli taşları da gerek süs olarak kullanmak, gerek mücevher olarak takıda kullanmak için de işlemek istiyoruz” dedi.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu