TokatTokat Ekonomi Haberleri

DİTAP HEM ÜRETİCİYİ HEMDE TÜKETİCİYİ KORUYACAK

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, DİTAP (Dijital Tarım Platformu): 2021 yılında DİTAP çalışmaları kapsamında 201 üretici ve 17 adet birlik olmak üzere toplamda 218 işletme satıcı olarak kaydedildiğini ifade ederek, “İlimizde 12 adet doğrudan satış ilanı verilmiştir. Ayrıca Dijital Tarım Platformunun üreticilere tanıtımı amaçlı köylerimizde 10 adet çiftçi bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş olup bu toplantılar aracılığı ile 197 üreticimize DİTAP hakkında bilgilendirme yapılmıştır” dedi.

500 BİN DEKAR ALANDA SÜRVEY MÜCADELESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Süne Mücadelesi: Bitki sağlığını korumak, bitki hastalık ve zararlılarını entegre/biyolojik mücadele gibi en az kimyasal kullanımını sağlayıcı usullerle mücadele etmek, bu işlerle ilgili gerekli eğitim ve altyapının hazırlanmasını sağlamak amacıyla; süne sürvey çalışmaları her yıl düzenli olarak devam ettiğini ifade eden Müdürr Şahin, “İlimizde 2021 yılında 1.174.461 da hububat ekiliş alanı mevcuttur. Süne Sürvey Çalışmaları 12 ilçe, 70 köy ve 40 teknik elemanla 500.000 dekar alanda gerçekleştirilmiştir. Süne zararlısının İlimizdeki hububat sahalarında yapılan sürveylerde m² deki ergin ve nimf sayısı ekonomik zarar eşiğinin altında bulunmasından dolayı kimyasal mücadele uygulanmamıştır. Zararlıya karşı kontrol ve takipler devam etmektedir.

Çekirge Mücadelesi: İlimiz Merkez ve ilçelerinde, Devlet Yardımı Mücadelesi programında Yeşilçekirge bulaşık ve garsiyat sahaları 7.500 da olarak tespit edilmiştir. 2021 yılında 2.500 dekar alanda sürvey çalışması yapılmıştır.

Pazar ilçesine Bağlı Bağlarbaşı köyünde 250 dekar alanda 10 Lt. Cipermetrhrin etkili insektisit kullanılarak mücadele yapılmıştır.

4 BİN 200 DEKAR ALANDA TARLA FARESİ MÜDELESİ YAPILDI 

Tarla Faresi Mücadelesi: İlimiz Merkez ve İlçelerinde, Devlet Yardımı Mücadelesi programı kapsamında Tarla Faresi ile mücadelede Kimyasal mücadele metodu uygulanmış olup dekara 50 gram uygulamak koşulu ile 4.200 dekar alan için 210 kg zehirli yem üreticilere verilmiş ve sahada uygulanmıştır. Tarla Faresi ile mücadele kapsamında uygulama sahalarında zararlı popülasyonu kontrol altında tutularak ekonomik zarar eşiğini altında tutulması sağlanmıştır.

3 BİN 800 ADET YABAN DOMUZU İTLAF EDİLDİ

Yabani Domuz Mücadelesi :İlimiz Merkez ve İlçelerinde, Devlet Yardımı Mücadelesi programında; Yaban Domuzunun zarar verdiği sahaların tespiti yapılmıştır. 2021 yılında, İl Özel İdaresi kaynaklı 18.000 adet tek kurşun av fişeği, ÇKS kaydı ve Av Tüfeği Ruhsatı olan üreticilere verilmiştir. Bu kapsamda avlanma ile 1.800 adet yaban domuzu itlaf edilmiştir. Yine üreticilerin kendi çabaları ile 2.000 adet olmak üzere toplamda 3.800 adet yaban domuzu itlaf edilmiştir.Merkeze bağlı Eze Köyünde Yaban Domuzu Sürek Avı düzenlenmiş olup 2 adet yaban domuzu itlaf edilmiştir.

EKONOMİYE 149.633.000,00 TL. KAZANDIRILDI

Selektör Kontrolleri: İlimiz Merkez ve İlçelerinde, 13 resmi 28 özel olmak üzere toplamda 41 Adet Selektörde toplam 7.270 ton Buğday Selektörden geçirilerek sürme hastalığı ile mücadele amaçlı kimyasal ilaçlama yapılmaktadır. Yine İlimiz genelinde 4.930 ton Buğday Sertifikalı tohumluk olarak satılmaktadır. Buğdayda Sürme Hastalığına karşı ilaçlanmış, 12.200 ton tohum, üreticiler tarafından tohumluk olarak kullanılmıştır. Bu sayede 610.000 Da. Buğday ekim sahası sürme hastalığına karşı mücadele yapılarak milli ekonomiye 149.633.000,00 TL. Kazandırılmıştır” dedi.

7 ÜRETİCİYE İYİ TARIM SERTİFİKASI

İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Müdür Şahin, “2021 yılında İlimiz, Merkez (2), Turhal (2) ve Erbaa (3) ilçelerinden toplam 7 üreticimiz proje çerçevesinde demonstrasyon çiftçisi olarak belirlenmiştir. Toplam 537,698 da alanda İyi Tarım Uygulamaları yöntemi ile ürettikleri Kiraz, Şeftali, Nektarin, Üzüm, Erik, Elma, Domates, Biber, Patlıcan, Karpuz ve Patates ürünleri Yetkili Sertifikasyon kuruluşu teknik elemanları ve İl Müdürlüğümüz teknik personellerinin denetimi sonunda İyi Tarım ürünü olarak sertifikalandırılmıştır. Ayrıca Pazar ilçesinde İyi Tarım faaliyetinde bulunan 3 üretici bulunmaktadır. Bu üreticiler Toplam 474,081 da alanda İyi Tarım Uygulamaları yöntemi ile ürettikleri Kuru Soğan ürününü Sertifikasyon kuruluşları ve İl Müdürlüğümüz Teknik elemanları denetimleri sonucunda iyi tarım ürünü olarak sertifikalandırılmıştır. Genel toplamda 10 üreticimiz 1.011,779 dekar alan için 2021 yılında İTU ile üretim yapmaktadır. İyi Tarım Uygulaması ile üretim yapan çiftçilerimizin Sertifikasyon işlemleri giderleri karşılanmış ve tüm çiftçilerimize koruyucu kıyafet yardımı yapılmıştır” diye konuştu.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu