Cemal İncesoyluerKöşe YazılarıTokat

“EĞİTİM ŞART” İSE, İŞTE TOKAT…

Cem Yılmaz’ın oynadığı bir reklam filminde kullanıldı bu replik: “Eğitim şart…”Oysa, söz konusu reklamda, merdiven altında ceps üretimi yapan izbe bir imalat hanesi polis tarafından basılıyor, alakasız gözüken o replik söyleniyordu. Reklamın kendi içinde bir mantığı vardı. Buna toplumsal mesajda diyebiliriz. Kaçak üretimde, üstelik kaçak üretim yapan şahıs diyordu bu sözü.

Eğitim konusunda hemen herkesin bir fikri vardır. Türkiye’nin eğitimde geldiği nokta, özellikle üniversitelerimizin akademik başarı da dünya sırlamasında çok gerilerde olduğu bilinir. Hatta, çoğu kez Finlandiya eğitim sistemi örnek gösterilir. Sonra, boyunlar büküler ve Türkiye’nin eğitimde nasıl bir akademik başarı sağlayacağı konusunda absürd fikirler ortaya atılır.

Eğitim sistemimizin bir yaz-boz tahtasına döndüğü doğrudur. Nerdeyse, hemen her yıl sistematik olarak kurallar değişir, kaynaklar değişir, ders kitapları sil baştan yapılır. Bütün bu uğraşlara rağmen, bir türlü istenilen başarı gelmez/gelemez.

Artık Türkiye’nin gündeminde, özellikle eğitim alanında bir “Tokat Modeli” konuşuluyor. Bunun mimarları da Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Çağlar’dır. Bir Gençlik Spor İl Müdürü ne alaka diyebilirsiniz. Çünkü,Vali Dr. Ozan Balcı’nın 2013 Proje Çarkı içerisinde “Spor Tokat”ta vardır ve eğer takip ediyorsanız spor adına her dalda bir başarı skalasını görürsünüz. O sebeple, Vali Balcı’nın ortaya koyduğu ”Tokat Modeli” salt yalın bir eğitimle sınırlı değildir.

Bu modelin içerisinde “Toplumsal Kalkınma” anlamında bir çok alt başlık vardır ki, Tokat ve hinterlandının eğitimden spora, üretimden pazarlamasına, endüstriyel tarımdan turizme uzanan geniş bir yelpazede kendine yer bulmaktadır.

Vali Dr. Ozan Balcı, milletin, memleketin ve çocukların geleceğine sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, “Eğitim Tokat, Tokat’ın gençlerinin, çocuklarının, geleceğinin, Türkiye’nin projesidir.110 bin öğrencinin projesidir. Tokat’ın hayatını ve yaşamını ilgilendiren bir projedir” diyor.  Proje çalışmalarının derdi dert edinerek, yüreklerde hissederek sürdürüldüğünü kaydeden Vali Balcı, “Derdi dert edenler her şeyi çözer. Hayırlı ve güzel işleri desteklememiz lazım. Öğretmenlerin, eğitim camiasının emrindeyiz. Onların emrinde olmak geleceği inşa edecek çocukların emrinde olmak demek. Bilginin emrinde, kültürün, sanatın emrinde olmak demek. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz“ diye de ekliyor.

Elle tutulur işlerde var, gönül dünyamızı titreten anıt şahsiyetlerini bize yeniden hatırlatan “Vefa Projesi” diyebileceğimiz konularda var. Anadolu Ozanları bunlardan birisidir. Türk kültürünü günümüze kadar taşıyan bu ulular, tarihimizin Süreyya Yıldızları gibidir.

Bu Süreyya Yıldızları içerisinde elbette maneviyatımızın kilometre taşları da unutulmuyor. Nitekim, geçen hafta Vali Ozan Balcı himayesinde ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali ile ekibinin kordine ettiği, “Pir-i Türkistan Hace Ahmet Yeseviyi Anma Gecesi”, müthiş koreografilerin sahnelendiği bir programdı. İzlerken, ruh iklimimize ötelerden güzel esintiler bıraktı.

Öğrendiğim kadarıyla, “Gönül Kandillerimiz” başlığı altında bu tür programların arkası gelecek.
Proje kapsamında Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli,  Mevlana, Ali ŞirNevai, Dede Korkut gibi kültür dünyamızın temel taşları işlenecektir. Proje müzik, drama, meddahlık, şiir, mini konferans gibi anlatım teknikleriyle, zengin içerikle hazırlanacaktır.

İşte toplumsal kalkınma dediğimiz de budur. Her yönüyle Tokat’ta silkiniş ve uyanış başlamıştır.

Cemal İncesoyluer

Benzer Haberler

Başa dön tuşu