BOZKIRIN IŞIĞI SÖNMEDİ: KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN 85. YILI ANISINA

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yılında yaptığı açıklamada, bu aydınlanma projesinin Türkiye’nin geleceği için yeniden canlandırılması gerektiğini vurguladı. “Bozkırın ışığı sönmedi; o ışığı yeniden yakmak hepimizin sorumluluğu” dedi.
Editör-Taner Yeşilsu
Bir Aydınlanma Projesi: Köy Enstitüleri
17 Nisan 1940’ta, 3803 sayılı yasa ile kurulan Köy Enstitüleri’nin üzerinden tam 85 yıl geçti. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, bu özel günde yaptığı açıklamada, 1940’lı yıllarda Türkiye’nin eğitimde yaşadığı karanlığa dikkat çekerek Köy Enstitüleri’nin Anadolu’ya doğan bir umut ışığı olduğunu ifade etti.
Durmaz, “O dönemde 40 bin köyün 35 bininde okul yoktu. Nüfusun yüzde 80’i okuma yazma bilmiyordu. Bu koşullarda doğan Köy Enstitüleri, genç Cumhuriyet’in kalkınma ve çağdaşlaşma hedeflerinin en özgün projelerinden biriydi” dedi.
Laik ve Bilimsel Eğitimin Öncüsü
Köy Enstitüleri’nin yalnızca temel eğitim veren kurumlar olmadığını belirten Durmaz, bu okulların aynı zamanda bireyi düşünen, sorgulayan ve üreten bir yurttaş olarak yetiştirdiğine dikkat çekti.
“Köy Enstitüleri, laik, bilimsel ve çağdaş eğitim anlayışıyla kırsalda yüz binlerce yurttaşımıza yeni bir ufuk açtı. Tarımsal kalkınmadan kültürel aydınlanmaya kadar geniş bir etki alanı yarattılar” diye konuştu.
Gericiliğe Karşı Aydınlık Mücadele
Kadim Durmaz, Köy Enstitüleri’nin kapatılmasını “sadece bir eğitim kurumunun değil, Cumhuriyetin temel değerlerinin hedef alınması” olarak niteledi. “Halkın bilinçlenmesinden rahatsız olan gerici çevrelerin baskısıyla bu büyük aydınlanma hareketi susturuldu” dedi.
Durmaz, bu süreçte laiklik, bilim ve fırsat eşitliği ilkelerinin ciddi yara aldığını belirterek, bugün yaşanan nitelik kaybının da bu sistemli gerilemenin sonucu olduğunu ifade etti.
Köy Enstitüsü Ruhu Yeniden Canlanmalı
CHP’li Durmaz, geleceğe dair umutlu olduklarını dile getirerek, “Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yeşertmek mümkün. Eğitimde fırsat eşitliği, eleştirel düşünce, laiklik ve bilimsel yaklaşım, toplumsal kalkınmanın anahtarıdır” dedi.
“Atatürk’ün gösterdiği yolda, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirerek çağdaş uygarlık seviyesini yakalayabiliriz” ifadelerine yer verdi.
“Bozkırın Işığı Sönmedi, Sönmeyecek”
Durmaz konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Mustafa Necati’den Hasan Âli Yücel’e, Fakir Baykurt’tan bugüne uzanan eğitim mücadelesinin mirasçılarıyız. En büyük ilham kaynağımız ise Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. Onun aydınlanma ideali yolumuzu aydınlatmaya devam edecek. Köy Enstitülerinin 85. yılında laik, bilimsel ve halkçı eğitim anlayışıyla sorgulayan ve üreten bireylerin yetiştirildiği bir Türkiye hayalimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bozkırın ışığı sönmedi; o ışığı yeniden yakmak hepimizin en büyük sorumluluğudur.”