Hurdanın sanata dönüşümü

Samsun’da geri dönüştürülmüş metal malzemelerden yapılan devasa heykeller, hem estetik bir görünüm sunuyor hem de çevre bilinci ve atık yönetimi konusunda farkındalık oluşturuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen bu proje, hurdanın sanata dönüşümünü gözler önüne seriyor.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Ramazan Tilki ve fakülte öğrencileri, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle atık metallerden devasa heykeller üretti. Tamamen geri dönüşüm malzemelerinden yapılan heykeller, vatandaşların büyük ilgisini çekti. Proje kapsamında demir plakalar, çarklar, eski makine parçaları gibi atık metal malzemelerle insan figürü, sülün kuşu ve yunus gibi çeşitli heykeller tasarlandı. Sanatçılar, hurda metallerin birleşimiyle ortaya çıkan eserleri 3 aylık sürede tamamladı.
Projeyle ilgili açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Tulumen, atıkların sanata dönüştürülmesinin farkındalık oluşturduğunu ifade etti. Tulumen, “Güzel Sanatlar Fakültemiz öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte, tamamen atık malzemeler kullanılarak yapılmış çalışmaları görüyorsunuz. Burada aslında kendi başlarına hiçbir anlam ifade etmediğini düşündüğünüz parçaların, bir araya geldiklerinde bir bütünün parçası olduğunu görüyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, elimizdeki malzemeler-hayatta kullandığımız pek çok eşya-farklı farklı amaçlarla, farklı noktalarda işe yarayabilir. Dolayısıyla, bizlere de tüketim alışkanlıklarımızı sorgulayıp, bir şeyi hemen çöpe atmadan önce, ’başka ne amaçla kullanılabilir?’ diye düşünmemizi teşvik eden sanat eserleri, şu an arkamızda yer almakta. Bu eserlerde kullanılan malzemeler, söylendiği gibi tamamen atık ürünlerden oluşuyor ve çok güzel tasarımlara dönüştürülmüş durumda. İnsanların inanılmaz derecede dikkatini çekiyorlar ve her bir atık malzemenin başka bir sanat eserine dönüştüğüne hayranlıkla şahit oluyorlar. Buradan şu konuya dikkat çekmek istiyorum: Samsun’da, kentimizde günlük yaklaşık 1000 ton çöp üretilmekte. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak her sabah böyle bir tonla, böyle bir atık yüküyle mücadele etmek durumundayız. Dolayısıyla gerçek hayatımızda, yaşamımızda tüketimlerimizi yeniden gözden geçirmemiz büyük önem arz ediyor. Çünkü atılan bir ürünün tekrar geri dönüşü olmadığı zaman, bu durum ülke ekonomisi açısından da yönetilmesi çok zor bir hale geliyor. Bu sebeple, hem organik atıklarımız hem geri dönüştürülebilir malzemelerimiz hem de elektronik atıklarımız gibi her türlü atığımızı yeniden değerlendirme konusunu ciddi bir şekilde ele almamız gerekiyor” dedi.