Cemal İncesoyluer

İKRA, BİSMİRABBİKELLEZİHALAK…

Her şey, bu ayetin yüklediği mana da gizli. Hazreti Nebi’ye, nübüvvetinin ilk vahyidir. “Oku” kelimesi, aynı zamanda “Anla” da demektir. Oku ve geç git anlamına gelmez. Okumaktan maksat, hem anlamak, hem de hayatında eyleme dönüştürmektir.

Alak suresi Kur’an’ın 96. suresidir. Mekke’de inen sure 19 ayetten oluşur. Sureye ismini veren ayetler şöyledir: Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir alak’tan yarattı.

Yaratılış ve okumak yan yana ve birbirini tamamlayan iki kavramdır. Kur’anı Kerimi okumak insana derin bir huzur verir. Ya anlamak, yani manasına vakıf olmak… İşte o büsbütün insanoğlunun hayatının merkezine kurulan öğretiler silsilesidir.

Bu şehirde, tarihsel geçmişinde var olan bir nesneyle yeniden hemhal oldu. 3 yıl önce, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun başlattığı “Tokat Kitap Fuarı”, bugün geldiği nokta itibarıyla “Kitabın başkenti Tokat” aforizmasına dönüştü.

Bu konuda, Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın sağladığı sinerji, Tokat hinterlandını aştı ve şimdilik Türkiye’nin her yerinde takdir ve kabul görmeye başladı. Şimdilik diyorum, çünkü “Eğitim ve Kitap” hipotezi, uluslararası boyuta taşınacak gibi gözüküyor.

“Kitap Tokat” başlığı, öylesine bir tamlama değildi. Vali Balcı, bununla ilgili öncelikle bir “Proje Ekibi” oluşturdu. Ekipte bulunan arkadaşlara şöylesine bir göz attığımızda, gerçekten kitabı bilen, kitapla ilgili ciddi müktesabatı olanlar yer almış. Bu konuda 3 kitap şövalyesi var: Vali Ozan Balcı, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali…

Bu üçlüye rastlantı veya tevafuk diyebilirsiniz. Bana göre, Tokat’ın tarihinde en önemli şansıdır. “Çalışkan” kavramını bir cümleyle özetle deseniz, bu kelimenin ete kemiğe bürünmüş hali Vali Balcı, Başkan Eroğlu ve Murat Küçükali diye cevaplarım.

“Kitap Tokat”proje ekibinde görev alan öğretmenlerin yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi alan Vali Dr. Ozan Balcı, toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede, bütün çocukların kitaba ilgi duyup kitap okumayı sevmesini önemsediğine dikkat çekerek, çocukların kütüphaneye üyeliklerinin arttığını ifade etti. Bütün okulların “Okuma Saatlerine” önem vermesi gerektiğini ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, “Yapılan okuma etkinliklerine bütün anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda, okul yönetimlerimiz ve öğretmenlerimiz destek versinler. Çocukların kitapla buluşmalarını ihmal etmeyelim. Köy okullarında kitaplığı ve okuma ortamı olmayan okulumuz kalmasın. “ diyor.

İletişim çağındayız, doğrudur. Bilgiye ulaşmak, elimizdeki akıllı telefonlarla çok kolay. Ancak, yazarlar dijital eserlerle var olmuyor. Yazdıklarını kitap olarak sunuyor. Eğer kitap okuma alışkanlığımız olmazsa, ne yazar bulabiliriz, nede okunacak kitap.

O sebeple, “Kitap Tokat” projesi, salt Tokat’ın değil Türkiye’nin projesidir. Geleceğe yatırım, gelecek kuşakların eğitim ve öğretimine ilişkin en önemli adımdır. Bu projenin kuşatıcılığı, bir bakıma yeni neslin dogmalar ve kolay bilgi ulaşımından çok daha kalıcıdır.

Hazreti Nebiye gelen ilk vahiy: İkra, bismirabbikellezihalak…

İnsanoğlunun yaratılış hikayesiyle birlikte okumak aynı ayette yan yana zikrediliyor. Bunun önemli bir anlamı ve hayatımızın merkezinde olması gereken bir mesajı var.

Cemal İncesoyluer

Benzer Haberler

Başa dön tuşu