Cemal İncesoyluerKöşe YazılarıTokat

Kalender adamı çizer…

Değerli dostum ve ağabeyim Öznur Kalender’in yeni çıkan, “Ben adamı çizerim” isimli karikatür kitabı için Tokat’ta bir imza günü yapıldı.
Daha önce yazdığım gibi, bu kategoride belki de en önemli bir kitaptı. Novada Çizgi Kırtasiyede gerçekleşen imza törenine Devlet eski Bakanı Metin Gürdere, Dimes Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Topçam Turizm Sahiplerinden Erkut Dizman ve çok sayıda katılımcı hazır bulundu.
Öznur Kalender’in katılımcıların bazılarına sürprizi de vardı. Hayatımın en önemli ödülü olarak değerlendireceğim, bendenizi de unutmamış ve müthiş bir karikatürümü çizerek, imza gününde takdim ettiler. Çok beğendim ve çok onur duydum. Takdimde, hem bana yönelik eleştirileri, hem de mesajları oldu Kalender abimin. Mesela, sigara tiryakiliğimi eleştirerek, “Cemalcığım, senin karikatürünü çizerken, bıyıklarının sigaradan dolayı bu kadar sarardığını fark etmemişim” diye bir cümle kurarak, naif bir mesajda verdiler.
Tokat, Evliya Çelebinin ifadesiyle şairler yurdudur da, bu tespite bir de dünya klasmanında yarışacak güçte karikatürist Öznur Kalender’in de memleketi demeli. Çünkü, Tokat’ın Taşlık köyünden kalkıp giden bu yağız yiğit, en ünlü ressam ve karikatüristlerle birlikte çalışmış, Hürriyet ve Milliyet gibi amiral gazetelerin yazarlarıyla birlikte çalışmanın yanı sıra, Gırgır ve Çarşaf gibi dönemlerinin en ünlü mizah dergilerinde karikatürleri yayınlanmış bir adamdır, Öznur Kalender…
Kalender abiyi esas idol yapan başat özelliği ise, bir tevazu sultanı olmasıdır. Bunca başarı ve hayat hikayesindeki doruk isimlerle aynı odalarda bulunmasına karşın, eskilerin deyimiyle nefsine (egosuna) hakim olabilmiş, karakter ve kişiliği etkilenmemiş, beşeri ilişkileri tüm renkleri ve kesimleri içinde barındıracak kadar “gönül sultanı” olmayı başarmış biridir, Kalender ağabey.
Bir kültür ve sanat adamı olarak, bir pergel gibi ayağı İstanbul merkezinde, bütün ülkeye ve özellikle memleketi Tokat’a uzanabilen, her fırsatta bu şehre gelip eskimez dostlarıyla bağını sürdürebilen Kalender Ağabey, bütün bunları yaparken de, Türkiye’nin özgürlük ve demokrasi yolculuğuna sanatıyla katkı veren bir düşün adamıdır.
Fırçası kadar kalemi de keskindir. Fırçasını bir Zülfikar gibi kullanabilen ender karikatüristlerden birisidir. Öyle bir dostluk huzmesi ve yelpazesi oluşturmuş ki, her siyasi görüşten, en uç ideolojilerden, her mezhep, her ırk ve bu ülkenin zenginliği olan her kesimden insanlarla rahat diyalog kurup dostluklar oluşturarak, kimilerinde gördüğümüz kibir putunu da yerle yeksan ediyor.
İz bırakmakta, yürekte kalıcı olmakta böyle bir şey olsa gerek. Uzun emekler vererek ortaya çıkardığı eserler, azami 5 dakikalık bakıştan ibarettir. Oysa, Öznur Kalender ismi, başka anlamlar içeriyor. Yarım asırlık dostluklarıyla, bir kültür, düşün ve sanat adamının adamlığıyla nasıl kalıcı olabileceğini de bize gösteriyor. Kalıcılık, salt sanatıyla değil, hayatındaki felsefesiyle daha anlamlı oluyor.
Daha önceki yazımda da ifade ettiğim gibi, Öznur Kalender gibi Tokat’ın diasporadaki değerleri, ilimizin yönetim erkleri tarafından takip edilmeli, görüş ve düşüncelerine ilişkin istişareler yapmalıdır. Çünkü, bu tür adamlar ne yazık ki kolay yetişmiyor.
Özetle, hem Kalender Abimin, “Ben adamı çizerim” isimli yeni kitabından dolayı bir kez daha tebrik ediyor, hem de lütfedip bendenizi tuval ve fırçasına konuk ettiği için teşekkür ediyorum.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu