Çorum Sağlık Haberleri

LAPAROSKOPİK BÖBREK AMELİYATLARINDA İLERLİYORUZ

Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran ve yan ağrısı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu nedeni ile Amasya’da “Sol Üreteropelvik Darlık” tanısı konulan 17 yaşındaki hasta, Üroloji Polikliniği’nde değerlendirildi.

Gerekli tetkikler yapılarak, hastaya “Damar Çaprazlı Üreteropelvik Darlık” tanısı konuldu. Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Dr. Musa EKİCİ, Dr. Mustafa Serdar ÇAĞLAYAN ve Dr. Murat BAYKAM’dan oluşan bir ekip ile “Laparaskopik Pyeloplasti” (kapalı ameliyat) operasyonu gerçekleştirildi. Ameliyatta ve ameliyat sonrası takibinde herhangi bir yan etki gelişmeyen hasta, ameliyat sonrası 3. gün direni alınarak taburcu edildi.

Laparaskopik Pyeloplasti Hakkında bilgiler

Böbreklerin görevi; vücuttaki kanı süzüp, fazla tuzu ve atık maddeleri idrar yolu ile vücuttan dışarı atmaktır. İdrar vücuttan atılırken; öncelikle böbreğin içinde bulunan küçük, daha sonra büyük toplayıcı kanallara en son olarak da, en büyük toplayıcı havuz olan “Pelvis Renalis”te toplanır.

Burada toplanan idrar daha sonra üretere (idrar borusu) ve mesaneye yani idrar kesesine gitmektedir. Böbrek ile idrar borusunun birleştiği bölüme  “Üreteropelvik Birleşke” adı verilir. Bu bölgede darlık olmasına “Üreteropelvik Darlık” denir. Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkmasına rağmen daha ileri yaşlarda da tanı konulabilmektedir.

Darlık nedeni ile idrar, dışarıya çok zor atılmaktadır. Sonuç olarak böbrekte birikmektedir ve pelvisin genişlemesine neden olmaktadır. Genişleme zamanla böbreğin fonksiyonlarını etkilemekte ve sonuç olarak böbrek iflas etmektedir. Genellikle sebebi doğumsal olmaktadır. Bu durum, aşağıdaki nedenlerden dolayı meydana gelmektedir.

  • İdrar borusunu (üreter) oluşturan kasların gelişiminde olan duraklama ya da kollajen lif yapısında görülen değişimler,
  • İdrar borusunun dış kısmında olan bir damarın baskısı sonucu daralma olması

Gerekli tetkiklerin yapılması sonrası tanı konularak idrar akışını engelleyen dar yapı çıkarılır ya da çaprazlayan damardan üreter kurtarılarak sağlıklı olan dokular birleştirilir. Bu ameliyatlar çoğu merkezde açık, bazı ileri merkezlerde kapalı (laparaskopik veya robotik) yapılabilmektedir.

Laparaskopik ameliyatlarda büyük kesiler yapılmamakta ve 3-4 adet 1 cm’lik kesiler yapılarak vücut içine girilmektedir. Ayrıca hastanede yatış süresi açık ameliyatlara göre oldukça kısadır. Hastalar normal hayatlarına kısa sürede dönmektedir.

Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ayrıca; Böbrek tümörleri, böbrek taşları, böbrek kistlerinin de ameliyatları başarılı bir şekilde laparaskopik olarak yapılmakta olduğu belirtildi.

   

Benzer Haberler

Başa dön tuşu