Amasya'dan Güncel HaberlerCemal İncesoyluerÇorum'dan Güncel HaberlerKastamonu'dan Güncel HaberlerKöşe YazılarıSamsun'dan Güncel HaberlerTokatTokat'dan Güncel Haberler

MEVZU MESLEKİ REAKSİYON MU ?

Hala tartışılır, siyaset meslek midir, değilmidir? Bunu anlayabilmek için basit bir gözlem yeterli. Hemen hemen bütün meslek grupları, bir film, bir dizi, bir tiyatro veya haberde herhangi bir meslek gurubunu tahkir eden bir ifade, o meslek gurubunun örgütü tarafından reaksiyona sebep olur.

Hâlbuki, siyaset ve politikacıya ilişkin en tahkir eden bir ifade kullansan dahi bir örgütleri ve savunma mekanizmaları yoktur. Zaten, birbirlerine kullandıkları ifadelerden anlaşılacağı üzerine, siyaset kurumu bir meslek değildir.

Bu konuda en güzel tespiti komedyan Cem Yılmaz yaptı ve “Bu ülkede geri zekalı meslek reaksiyonu var” dedi. Neden geri zekalı? Tiyatro da veya filmde olumsuz rol üstlenmiş ve tanımlanmış bir meslek, ciddi bir reaksiyona sebep olur. Mesela, merhum Nejat Uygur’un Bekçi Murtaza tiplemesi bunlardan birisidir.

Oysa, her meslekte çürük elmalar vardır. Çoğunlukta iyiler olduğu gibi, kötü niyetliler olabilir. Fiili realite budur. Buna rağmen totalci bir yaklaşım ve inkar politikasıyla peşin red yapılır. Olabilirliği ve olanlar bir çırpıda yok sayma gibi gerizekalı mesleki reaksiyon denilen bir eylem tercih edilir.

Bu aslında, toplum olarak eleştiri kültürüne olan mesafemizi gösterir. Bir bakıma kültürel çölleşmeyi tetikleyen yaşam algımızın da göstergesidir. Bütün bunlara bağlı olarak, özeleştiri denilen otokontrol ve birbirimizi uyarmayı yapamadığımız anlaşılır.

Seçen ve seçilen ilişkimizde yaşadığımız pişmanlıkların ve keşkekerimizin altında bu yatar. Sadece Türkiye’ye özgü değil, demokrasi cenneti sandığımız ülkelerde de, hep vekalet yönetimleri geçerlidir. Seçimlere katılımlara baktığımızda, yüzde 50-60 oranını yakalayan ülke sayısı azdan azdır.

Türkiye’de halkın seçim katılımları yüzde 80,’in altına düşmez. Dolayısıyla, seçen halka seçim boyunca amennayı seçilen çeker, seçildikten sonra önünü ilikleyen seçen olur. Bu bir paradokstur ve bunu anlamak mümkün değil.

Özetle, bu bir gelişim ve değişim sorunudur. Ne zaman nerde olduğumuzu ve nerede durduğumuzu bilinçli olarak bilirsek, o vakit kemalata ermiş oluruz.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu