TokatTokat Kültür & Sanat HaberleriTokat'dan Güncel Haberler

O KUŞU BEN GÖRDÜM

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Eğitim Fakültesinde bir dönem bölüm başkanlığı yapan, şuan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Dekan olarak görevini sürdüren Tokatlı hemşerimiz Prof. Dr. Nail Yıldırım, mahkûmlarına yönelik yaptığı analiz çalışmasını kitaplaştırdı.
Necip Fazıl Kısakürek’in Reis Bey adlı eserinden esinlenerek hazırlanan “O Kuşu Ben Gördüm” isimli araştırma kitabında, insanın farklı hallerinden birisi olan suç işlemesi ve mahkûm olma durumunda eğitim ve çevresel faktörlerin önemi ele alınıyor. Toplumun bireyi yetiştirme süreçlerini sorgulamak amacıyla Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 11/04/2019 tarih ve E.122/58867 sayılı onayıyla Kahramanmaraş E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda gerekli onaylar alınarak bir araştırma gerçekleştirildi. Bu araştırmada mahkûmlarla yüz yüze görüşme yapılarak eğitim özgeçmişleri soruldu. Yaklaşık bin mahkûmla görüşüldü, bunlardan 346 mahkûmun görüşü veri olarak ele alındı ve analiz edildi. Verilerin analizi Dr. Öğretim Üyesi Veda Yar Yıldırım tarafından yapıldı. Şair-yazar İnci Okumuş tarafından verilerde geçen ifadelerden 47 tanesinden aslına uygun hikayeler ortaya çıkarılarak kitapta bu hikayelere yer verildi. Görüşlerin analizleri, ilgili literatüre dayalı olarak sentezlenmesi Prof. Dr. Nail Yıldırım tarafından yapıldı. Cumhuriyet Savcısı Bülent Delibalta’nın da destek verdiği bir öneri geliştirildi.

CEZAEVİNDEN EĞİTİMCİLERE MESAJLAR

Kitap ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Nail Yıldırım, “Bu kitap, insanın farklı hallerinden birisi olan suç işlemesi ve mahkûm olma durumunu eğitim perspektifiyle ele alan araştırma kitabıdır. Kitap, üstat Necip Fazıl Kısakürek’in Reis Bey adlı eserinde yer alan bir sahnenin biz bilim insanlarına verdiği ödevin gereği olarak ortaya çıkmıştır. Üstadın eserinin filme çevrilmiş halinin 110. dakikasında yer alan bir sahnede; mahkeme kurulmuş, eski yargıç yanlış kararının vicdan hapsinde ve sanık durumundadır. Burada mevcut ceza sistemine yönelik oldukça çarpıcı bir tespiti bulunmaktadır; “Kaplanı besle, büyüt sonra da canımızı yakıyor diye kement at yakala ve ipe çek. Yazıktır kaplana” diyerek mahkumiyete götüren süreçlerin sorgulanmasını önermektedir. Araştırmada Üstat Necip Fazıl Kısakürek’ in hipotezi doğrulanmıştı; suçta eksik yetiştirme, eğitimci ihmallerinin büyük payı vardı. Yalnızca suçlu, suçlu değil ama yalnızca suçlu mahkûm olmakta. Burada bir eksik var. Süreç neden sorgulanmıyor? O halde şöyle bir model ortaya konabilir. Yalnızca suçlu, suçlu değilse suça götüren tüm süreçler (eğitim) sorgulanabilir ve bilirkişi heyetinin ortaya çıkardığı insanı yetiştirmede ihmali olanlar (anne, baba, öğretmen, akraba, çevre, kitle iletişim araçları) da sorgulanmalı ve gerekirse ceza almalı. Böylece herkes yaptığının veya yapmadığının hesabını vereceğini bilmeli. Tüm bu süreçlerin içerisinde olduğu oldukça çarpıcı analiz sonuçlarının ve hikâyelerinin yer aldığı bir kitaptır O Kuşu Ben Gördüm kitabı.” Dedi.

“KAPLAN DEĞİL İNSAN YETİŞTİRMEK GEREKMEKTEDİR”

Prof. Dr. Nail Yıldırım, “Kitabın konusu insandır. O insan ki farklı hallerde bulunabilen, kendinden her şey yapabilen toplayıcı bir varlıktır. Bu toplayıcı varlığın hallerden birisi de suç işlemesi ve mahkûmiyet almasıdır. İşlenen suç çarpan etkisiyle önce işleyende daha sonra da etkilediği insanlarla birlikte tüm sistemi olumsuzlaştırmaktadır. Herkesin suçlu olma potansiyeli bulunduğu gibi toplumda neden bazı kesimlerde suç işleme oranları fazladır? Suç oranının yüksek olduğu kesimlerin sosyoekonomik düzeylerinin istatistiki olarak daha düşük olması bir tesadüf müdür? Değildir tabii ki. O halde suçta suçluyla beraber başka değişkenler de yer almaktadır. Burada suç sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Suç, suçlu, mahkûmiyet olarak ortaya çıkan bu durum, bazılarının iyi insan olarak yetiştirilememe sürecinin sonucudur. İyi insan yetiştirme bir süreçse o halde sürecin de sorgulanması gerekmektedir. Tıpkı üstat Necip Fazıl Kısakürek’in Reis Bey adlı eserinde ifade ettiği gibi; kaplan değil insan yetiştirmek gerekmektedir. Bu düşüncelerle Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 11/04/2019 tarih ve E.122/58867 sayılı onayıyla Kahramanmaraş E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda bir araştırma yapılmıştır. Bu kitap yapılan araştırmayı ve sonuçlarını içermektedir. Mahkûmlara eğitim özgeçmiş hikayeleri sorulmuştur. Çıkan sonuçlar en başta ortaya koyduğumuz hipotezi doğrular mahiyettedir. Kitap insanı yetiştiren aile, öğretmen, çevre bağlamında mesajlar içermektedir. Araştırma sonucuna bağlı olarak, mademki suç insanı yetiştirme sonucudur, o halde süreci de içine alan farklı bir model gerekebilir. Kitabın sonunda sözü edilen bu model süreçleriyle birlikte öneri olarak sunulmuştur: Yalnızca Suçlu mu Suçlu?” ifadeleri ile açıklamasını tamamladı.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu