TokatTokat Siyaset HaberleriTokat'dan Güncel Haberler

Tempo tv de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu” HALKIMIZLA ORTAK KARAR VERMEYE ÖNEM VERİYORUZ”

Haber Fatih Kılıç TOKAT GAZETESİ- Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu Tempo TV’den canlı yayınlanan Yönetiyorum programının konuğu oldu. 18 Ağustos Salı akşamı saat 22.00’da Tokat merkezde Kanal Tokat kenarında ekrana gelen programda Başkan Eroğlu, gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Moderatörlüğünü Zekeriya Yılmaz’ın üstlendiği programa Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal İncesoyluer, Tokat Gazetesi imtiyaz sahibi gazeteci Fatih Kılıç, Gazeteci Dursun Ekrem Er ve Gazeteci Kemal Özdilek katıldı. Konuşmasında ortak aklın ve istişarenin önemine vurgu yapan Başkan Eroğlu, “halkımızla ortak karar vermeye, onların fikrini almaya, onlar ne diyorsa bir şeyler ortaya koymaya önem verdim. Bu anlayışla devam edeceğimiz taahhüdünü veriyorum.” dedi.

Programda konuşulan konular özetle şöyle oldu:
Programda ilk soruyu yönelten Cemal İncesoyluer sosyal kültürel ağırlıklı konuları gündeme getirdi. Hanımeli, mahalle konağı ile ilgili bilgi almak isteyen İncesoyluer, “Hanımeli Sanat Merkezleri ne zaman açılacak?” sorusunu yöneltti.

Başkan Eroğlu, “karşımda Tokat’ın basın camiasından duayen başarılı insanları var. Bizlere verdikleri destekler ve öneriler güzel bir pencere açacaktır. Biz Hanımeli Sanat Merkezlerini, Mahalle Konaklarını akademi okul gibi görüyoruz. Ev hanımlarına bu akademilerde el becerileri öğretmek, kazanımlar ortaya koymak, ekonomik anlamda katkı sağlayacakları noktada çalışma başlattık. İlkini 2015’te açtık, ardından her kadınlar gününde birer tane açarak şehrimize kazandırdık. Hanımların üçte ikisi bu kurslardan faydalanıyor. Şehrimizin üçte birine hitap edecek tarzda, hedefimiz sayıyı sekize çıkarmak. İnsanların ekonomisine fayda getirmesini önemsiyoruz. Dükkân, işletme açmalarını, onlara destek vermeyi önemsiyoruz. Giyim, terzilik, kuaför, hediyelik eşya, yiyecek malzeme satan var, 12 tane dükkan açıldı. Tokat’ın yöresel ürünlerini ve eserlerini satmak noktasında şehrimizin tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlamayı düşünüyoruz. Bu tesislerimizi mart sonu itibariyle kapattık, 1 Eylül itibari ile açıyoruz. Her türlü önlemi almak suretiyle Hanımeli ve Mahalle Konaklarımızı tekrar açacağız. Günlük 30-40 binleri bulan maske üretimimiz oldu. Maskeye yoğun talebin olduğu anlarda maskeler ürettik, ihtiyaç olduğu anda maske üretim sayısını artırabiliyoruz. Maskeleri ücretsiz mahallelerde dağıtıyoruz, pazarda dağıtıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

Sonrasında söz alan gazeteci Fatih Kılıç, “ülkemizin, ilimizin durumu belli. Tokat caddelerini gezdiğimizde konut satın almak isteyenlerde emlak sektöründe fiyat yüksek lafı kayıtlara geçen bir laf. Belediye ve imarı ilgilendiren bir konu. Arsa, konut yetmezliği sebep olarak gösteriliyor. Vatandaşın ekonomik koşullarda ev almasını sağlamak için yöntem metot ne olabilir? Yeni imar alanları olacak mı?” sorularını yöneltti.

Başkan Eroğlu ise “emlak şehrimizin lokomotif sektörünün başında. Tokat’ta arsanın azlığından dolayı böyle bir anlayış var. Müteahhitler yüksek arsa fiyatlarının daire fiyatlarına yansıdığından bahsediyorlar. Tokat’ın bu sorunlarıyla ilgili değerlendirme yapacağız. İkinci dönem için 4 yılık bir süre var. İmar anlamında şehrin ihtiyaçlarına cevap veren bir süreç yaşamak işitiyoruz. Kümbet, Gezirlik, mahallerini içine alan bir imar çalışması durumumuz olmuştu, şuan bakanlıkta onay aşamasında. Sonrasında imar çalışmamızı başlatılıyoruz. 6 katı geçmeyen yapılanma düşünüyoruz. Şehrin güzide örnek gösterilecek yeri haline getirmek istiyoruz. Son aşamaya geldik. Bakanlıktan onay geldikten sonra bunu değerlendireceğiz. Şehrin girişinde Emniyet Müdürlüğünden sonra bir alanımız var. Orada bir imar planımız var, dükkânların olacağı, şehrin ticaretini geliştirecek yer oluşturmak istiyoruz. Ticari alan oluşturmak istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kaledibi kentsel dönüşüm projemiz var, 4 mahalleyi ilgilendirmekte. Bin 100 konutu ilgilendiren bir proje. Bunu bakanlıkla beraber yürütüyoruz. Tokat’ta Anadolu’nun çok görkemli bir kalesi var. Kale bölgesinde insanlara hayati tehlike arz edecek problemler var. Yeni bir ev yapmak suretiyle evlerini alıp başka yerde yaşamalarını sağlamayı planlıyoruz. Kamulaştırma yapılabilir. Tehlikesiz bölge belirleyerek insanları taşımak suretiyle insanları taşıyacağız. Kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatıyoruz. Altıyüzevler mahallemizde yaptık, Yazıcıoğlu, Topçam bölgesinde kentsel dönüşümlerin örneğini yapmıştık. Gezirlikte 4 bin konut ile şehrin siluetinde farklı bir pencere açalım istiyoruz. Bunlarla ilgili adımlarımızı önümüzdeki günlerde atmayı düşünüyoruz, mimarlar, inşaat mühendisleri odamızla onlarında desteklerini alarak yol yürümeyi arzu ediyoruz.” şeklinde cevapladı.
Programın devamında Başkan Eroğlu’na şu sorular yöneltildi:

*Tokatta kentsel dönüşümle ilgili sorun yaşıyor musunuz?
Başkan Eroğlu, “Daha önce kentsel dönüşüm anlamında bu sorunlarla karşılaşmadık ama anlattığım bölgelerde karşılaşacağımızı sanıyorum. Resmi tapu işlemlerinden kaynaklanacak. Tapu problemi olan insanlarımız var. Dedesinden kalan yerde elli ya da altmış mirasçı çıkıyor. Tapusuz yerler var. Tapu yok ama zamanında oturtabilirsin diye izin verilmiş. Miras problemleri var. Bütün bunlar sorun ama oturup değerlendirip, kimini kamulaştırıp, kimine bina daire vereceğiz yani çok kolay olmayacağının biz de farkındayız. Biz kendimizi bu işle alakalı görevli görüyoruz. Onların duasını almak, dertlerini çözebilmek istiyoruz.”

*Üniversite hastanesinin üniversite kampüse taşınması mümkün mü?
Başkan Eroğlu, “O bölgedeki insanlarımız bir buçuk yıl öce yazılı talepte bulundu. Üniversitenin genişleme durumu yok denildi. O insanlarımızın oturacağı şekilde bir kentsel dönüşüm planlıyoruz ekim ayında meclise bu konu geldiğinde bunu değerlendirmeyi düşünüyoruz.”

*5-10 yıllık sürede nüfus planlaması yapıldı mı?
Başkan Eroğlu, “Şehrimizin her yıl 5-6 bin artan bir nüfusu oldu. Geçtiğimiz yıl seçimden kaynaklı, beldelerimize ve ilçelerimize nüfus gitti. Nüfus artış oranına göre 180 bin rakamı hayal değil. Yılda 2-3 bin konuta ihtiyacımız var o anlama gelir. Yeni arsalar üretmek, yenilenmeyi bekleyen mahallerimizde dönüşümler yapmamız bizim için elzem. Şehrimizin 12-13 mahallesi kentsel dönüşüm bekliyor. 10-15 yıllık çalışmayı gerektiren dönüşümü 4 yıla sığdırma şansımız yok. Sırasıyla yapmak zorundayız, genel perspektif çizip bunlarla ilgili adımları atmayı düşünüyoruz.”

* Tokat’ın tanıtımı ile ilgili çalışmalar nelerdir?
Başkan Eroğlu, “Tokat’a gelmek gerek. Anadolu’nun güzel bir şehri karşılayacak. Tarih doğa güzelliği karşılayacak. 900 adımda 900 yıl dediğimiz bir çırpıda görebileceğiniz bir alan var. Ballıca Mağarası’nın eşi benzeri yok, güzel yaylalarımız var, insanlar gezmeye doyamayacak. Sebzemiz meyvemiz, Tokat Kebabımız, yazmamız, hepsi Tokat’ın önemli değerleri. Tokat inci mercan gibi keşfedilmeyi bekleyen bir yer. Bütün bunlar Tokat’a gelmek için birden fazla sebep. Pandemi bizi etkiledi, turizm firmalarıyla anlaşmıştık, 700 tane otobüs Tokat’a gelecekti. Şuana kadar gelen sayı 150 rakamlarındaydı. İnsanlar pandemiden kaynaklı gelme noktasında durağanlaştı. Büyük şehirlerden insanımız köyüne ilçesine geldi. Onların bir canlılığı oldu. Bayramda İstanbul’dan gelen insanımız oldu, onlar ekonomiye bir canlılık kattı. Hedefimiz Tokat’a 1 milyon insanın gelmesiydi. Bu rakamı yakalamaktı arzumuz ama ben inanıyorum ki 2021’de hedeflerimizi tutturmak için çalışmalarımızı yapacağız.”

* Pandemi ile turizminde umulan turist sayısına ulaşılamadı. İnsanların artık doğa, sağlık turizmi tercih edeceği aşikâr. Tokat çok fazla zenginliğe sahip. Tokat belediyesinin yapmış olduğu çalışmalar var mı? Taşhan, Sulusokak ve alt yapıya yönelik, yatak sayısı, sosyal alanların artırılması, şehirdeki umumi tuvaletlerin sayısının artırılmasına yönelik çalışmanız var mı?

Başkan Eroğlu, “8 tane sokak belirledik. Bir takım hanları hamamları içinde barındıran sokak. Halit Sokağı bitme aşamasında. Bey Sokağımız yüzde elli seviyelerindeyiz. Önümüzdeki Nisan ayına kadar bitirmeyi planlıyoruz. Beyhamam Sokağımızda, sokak sağlıklaştırması çalışmalarımızı başlattık. 900 adımda 900 yıl dediğimiz alanda meydan projemiz var. Alt yapı çalışmaları anlamında şehre gelen insan şehrin tarihini görebilecek. Oradaki konaklarda altında dükkanlar oluşturup 1700’lü yılları canlandırmak istiyoruz. Yani o sakağa giren insan 1700’lü yılların Osmanlı sokağını hissetsin. Oradaki bina sakinleriyle konuşacağız, evlerin altını dükkânlar yapın şeklinde, bunlar da turizm altyapı altında önemli gördüğümüz çalışmalar.”

*Tokat’ın büyük şehir olma imkanı var mı? Büyük şehir Tokat’a ne getirir?
Başkan Eroğlu, “Cumhurbaşkanımızın bir çalışması, meclisin bu konuyu tartışıp yasal düzenleme getirmesi gerekiyor. 2024 seçimlerinde ancak yapılabilir. 4 yılık bir süreç var. Belki meclisin gündemine gelebilir diye bekliyoruz. Büyükşehir tek bir bakış açısıyla yönetim modelini ortaya koyuyor.”

Merak ettiği konuları başlıklar halinde kısaca özetleyen gazeteci Fatih Kılıç, “Tokat’ımızda içme suyu konusu var. Dartaş barajıyla birlikte kaliteli suya kavuşacak mı? Karşıyaka bölgesinde su kesintileri şikâyeti alınıyor. Yol çalışmalarının durumu nedir? Tokatspor konusu, yeni yol beklentisi. Doğalgazda hangi noktadayız?” diye sordu.

Başkan Eroğlu ise “İki müjdemiz var. GOP bulvarımızın asfaltını yeniliyoruz. Şehrimiz güzel bir asfalta kavuşacak. Bu asfalta yaklaşık 22 yıl oldu. Biz de bu yıl bir çalışma başlatıyoruz. Bir aylık bir çalışma olacak ama değer. İçme suyu barajı müjdemiz var. Şehrimizin içme suyu ihtiyacını giderecek Dartaş Barajımızın ihale süreci başladı. Şehrin içme suyunda yüzde 90’ı sondajla kuyulardan çıkardığımız sulardan oluşmakta. Bu bize ciddi anlamda maliyet getiriyor. Baraj yapıldığında doğal kaynak suyuna sahip olacağız. Sondaja harcadığımız elektrik parası belediyemize kaynak olarak ayıracağız. Emeği geçen bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Sulusokak’ta bu yıl sele rastlamadık. Bu yapılan çalışmaların bir eseriydi. Yağmur suyu anlamında önemli çalışmalar yapıyoruz. Yüzde doksanlardayız, yüzde on eksiğimiz var. Kalan kısımları da birkaç yıla tamamlamayı planlıyoruz.” ifadeleriyle yanıtladı.

TOKATSPOR KONUSU GÜNDEME GELDİ
Başkan Eroğlu konuya yönelik, “Tokatspor konusunda kalbi gönlü açık olan belediye başkanı olmamıza rağmen biz mütevazı davrandık. Elimizden geldiğince desteğimiz oldu. Tokatsporu şehrimizin bütün unsurlarıyla konuşalım, hep beraberce bu konuda ortak bir noktada buluşabiliriz.” dedi.

TRAFİK, OTOPARK, KENEVİR, STADYUM, HAYVAN HASTANESİ SORULDU
Başkan Eroğlu, “Daha güzel bir hayvan barınağı ve hayvan hastanesi yapmak istiyoruz. Hayvanlarımızın daha iyi koşullarda yaşaması için il ve ilçelerle beraber bir çalışma yapılmasının önemli hizmetlerden olduğu kanaatindeyim.” şeklinde cevap verdi.

STADYUM, KENEVİR, OTOPARK KONULARI
Başkan Eroğlu sorulara, “Stadyumda yer konusunu bir türlü çözemedik. Şehirden çok uzaklaşmasın istiyoruz. Önemli bir karar bunu hep beraber değerlendirmeliyiz. Kenevirle alakalı çok bir adım atamadık, bu konuda başarılı değiliz. Trafik otoparkla alakalı yıllardır atıl kalan otoparkı vardı, şimdi o otoparkı şehrimize kazandırıyoruz. Bu çok önemli, 300 araçlık bir otopark. İki noktada daha otopark çalışmamız var.” diyerek açıklık getirdi.

*Tokat Belediyesi pandemi döneminde devlet yardımlarına ek olarak neler yaptı?
Başkan Eroğlu, “Hijyen, ilaçlama temizlik noktasında halkımızın yanında olduk, ücretsiz maskeler dağıttık. Birçok esnafımızın yanında olduk, nakit yardımlar, ayni ve nakdi bir takım çalışmalarla esnafın halkın yanında olalım istedik. 15 bine yakın insanımıza gıda yardımlarımız oldu, binlerce vatandaşımıza nakit yardımlarımız oldu. şehrimizin insanı için biz buradayız. Bu dönemde kiralar almadık” dedi.

BELEDİYE BORÇLARI SORULDU
Başkan Eroğlu, “Ekonomide bir problemimiz yok. 85 milyonlarda borcumuz vardı. Çok az borcu olan belediyeyiz. Pandemi döneminde hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız bizi yalnız bırakmadı, teşekkür ediyoruz. Parasal anlamda sıkıntımız yok.” ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu