Tokat'dan Güncel Haberler

TKDK’dan Tokat Çiftçisine 80,6 Milyonluk Hibe Desteği

Vali Dr. Ozan Balcı başkanlığında yapılan toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD 1 ve 2 programları kapsamında Tokat’a verilen TKDK destekleri ve yapılan yatırımlar değerlendirildi.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Dr. Ozan Balcı’nın yanı sıra TKDK İl Koordinatörü Fevzi Çiçek, OKTAM Müdürü Ahmet Boz, Orman İşletme Müdürü Mehmet Sandalcı, DSİ İl Müdürü Ali Çetinkaya, Orman Fidanlık Şube Müdürü Salih Eraydın, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, Tarım ve Orman Müdürlüğü Md. Yardımcısı Halil İbrahim Sever katıldılar.

Destek verilecek üretim alanları ile ilgili bilgiler veren TKDK İl Koordinatörü Fevzi Çiçek, “Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar” kapsamında, süt üretimi, büyükbaş, küçükbaş, manda, et üretimi, yumurta tavukçuluğu ile “Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar” kapsamında, süt ve süt ürünlerinin pazarlanması, kırmızı ve kanatlı etin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, “Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirmesine” yönelik yatırımlarda tıbbi aromatik bitki üretimi işlenmesi paketlenmesi, fide – fidan üretimi, süs bitkileri üretimi, mantar üretimi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesine yönelik yatırımlar, Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmelerine yönelik yatırımlar, Kırsal Turizm ve Rekreasyon faaliyetlerine yönelik yatırımlar, Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, makine parkları, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlarda başvurular kabul edilerek belirli oranlarda hibe desteği verileceğini söyledi.

Ayrıca proje başvuru, sözleşme ve ödeme süreçleri de ele alındığı toplantıda TKDK Koordinatörü Fevzi Çiçek, “Destek oranı sektör, başvuru sahibini yaşı ve yatırımın uygulanacağı yere göre değişmekle birlikte yatırımın %40-70 arasındadır. KDV ve diğer vergilerden muaftır. Toplam uygun harcama tutarları sektörlere göre değişmekle birlikte en az 5000 avro ile en fazla 3 milyon avro arasındadır. Kurum tarafından kullandırılacak fonlar %75 AB katkısı, %25 Türkiye Cumhuriyeti katkısı ile oluşmakta olup Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.

Tokat İl Koordinatörlüğü olarak;

IPARD I (2010-2016) döneminde toplam 239 projeye ödeme yapılmıştır. 239 projeye ödeme yapılan toplam tutar 55,6 milyon TL’dir.

IPARD II döneminde şimdiye kadar toplam 86 projeye ödeme yapılmıştır. 86 projeye ödeme yapılan tutar 24,9 milyon TL ödemesi yapılmıştır.

Bu ödemeler içinde de sektör olarak:

57 Et ve Süt Üreten Tarımsal İşletmelere

5 Süt ve Süt Ürünleri ve Et ve Et Ürünleri İşlenmesi ve Pazarlanması

5 Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

244 Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi ve Arıcılık

10 Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri

1 Su Ürünleri Yetiştiriciliği

3 Yenilenebilir Enerji Tesisleri olmak üzere toplam 325 işletmeye destek verilmiştir.

Ayrıca 2020 yılında şu an incelemesi devam eden 8. çağrı projelerinin de uygun bulunması dahilinde toplam 12 projenin toplam hibe tutarı 3,3 milyon TL’dir. Ayrıca 9. Çağrı kapsamında son teslim tarihi 10.07.2020 olan 302 Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirine ve 29.07.2020 son teslim tarihi olan 101 Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar tedbirine yönelik proje teslim ve hazırlık işlemleri devam etmektedir. Şu ana kadar 110 proje teslimi yapılmıştır. Tüm bu projeler tamamlandığı takdirde 2020 yılı sonuna kadar yaklaşık 50 milyon TL destek ödemesi yapılması öngörülmektedir.” dedi.

Tokat’a 80,6 Milyon TL Destek

Vali Dr. Ozan Balcı, TKDK’nın önemli projeleri olduğunu belirterek, “Şuana kadar IPARD I ve IPARD II döneminde toplam da 80,6 milyon TL destek sağlandı. Şu anda sözleşme imzalamış ve yatırım süreci devam eden toplam 129 proje bulunmakta. Bu projeler yatırımlarını gerçekleştirdikleri takdirde ödenecek toplam hibe tutarı 32 milyon TL olacak.” dedi.

Tokat Tarım ve Hayvancılık Memleketi Çiftçilerimiz ve Üreticilerimiz TKDK Projelerinden Faydalanmasını Önemsiyoruz.

Tokat’ın tarım ve hayvancılık memleketi olduğunu ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, tarım ve hayvancılığın gelişmesi, çiftçimizin ve üreticimizin zenginleştirilmesini önemsiyoruz. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin bu projelerden faydalanması istiyoruz.” dedi.

Vali Dr. Ozan Balcı, “TKDK’dan yapılan destekler ve alınan hibeler Tokat’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Burası tarım memleketi ve bizim üreticimizi desteklememiz lazım. Her alanda tarımsal alanda güzel çalışmalar yapılıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tokat’ta tarımsal alanda çalışmalarımız sürecek. Kadın kooperatifleri ve sera alanında yapılan çalışmalara özel önem veriyoruz. Bunun için de özel çalışıyoruz.” dedi.

Kırsal kalkınma destekleri önemsediğini vurgulayan Vali Dr. Ozan Balcı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörü Fevzi Çiçek ve ekip çalışanlarına teşekkür etti.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu