Tokat'dan Güncel Haberler

TOGÜ Fen Edebiyat Fakültesinden Büyük Başarı

Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Budak tarafından yapılan çalışma sonucu beyin tümörü ve kolon kanseri tedavisinde kullanılması amacıyla ilaç etken maddesi geliştirildi. Araştırmanın 6 yıllık bir emeğin sonucu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yakup Budak, uzun yıllardır sürdürülen çalışmalar sonucu kolon ve beyin tümürü tedavisinde etkili olma potansiyeli olan, kanserli hücreleri yok eden bir ilaç etken maddesi geliştirdiklerini ve bunun için Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi adına patent tescil ettiklerini belirtti.

Patentini aldıkları ilaç etken maddesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yakup Budak, “Bu çalışmayı araştırma grubumuz Prof. Dr. Mustafa Ceylan, Doç. Dr. M. Burcu Gürdere, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz ile birlikte gerçekleştirdik” dedi. Prof. Dr. Yakup Budak yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Kanser, genel olarak kontrolsüz hücre büyümesini içeren bir hastalığa verilen isimdir. Kanser hastalığında hücreler kontrol edilemez şekilde bölünür ve büyürler. Bu da vücudun çeşitli bölgelerini işgal eden tümörleri oluşturur. Bu tümörleri yok etmek için özel moleküllerin kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda, mevcut ve etkinliği kanıtlanmış kemoterapide kullanılan tüm ilaçların etken maddeleri araştırıldı ve bu ilaçların etkili fonksiyonel grupları tek bir molekülde toplanıp aktiviteleri incelendi. Anti-kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu yeterince spesifik değildir, yani kanser hücreleri ile birlikte sağlıklı hücrelere de saldırırlar. Bu sentezlenen moleküller normal hücrelere daha az zarar verip kanser hücrelerine daha kesin bir şekilde etki edip yok ederek hedefe yönelik tedavi amaçlanarak yapılmıştır. Ayrıca, etken maddemiz daha düşük dozlarda hücre ölümünü gerçekleştirmektedir. Kanser üzerine ülkemizde birçok çalışma yapılmış ve büyük bir aşama kaydedilmiştir. Patentlenen molekülün in vivo ve in vitro çalışmaları yapılarak etkinlikleri kanıtlanmıştır. İleri aşama çalışmaları devam etmektedir. Bu etken maddemiz üzerine yapılan çalışmalarda önemli bir mesafe kat edilmiştir. Bundan sonraki süreçte ilaç etken maddemiz, eczacılık, biyoloji, tıp ve kimya alanındaki hocalarımızla koordineli çalışılarak ilaç olma potansiyeli üzerine yoğunlaşılacaktır. Bu moleküllerin araştırma ve deneysel çalışmaları için maddi destek TUBİTAK tarafından, patent alım desteği ise Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar bu alanda etkin birçok dergide makale olarak yayımlanmıştır. Bu alanda yapılan diğer çalışmalar da olumlu sonuçlanırsa ilaç olarak seri üretimini yaparak bu alandaki önemli bir açığın kapatılmasını sağlamak istiyoruz.”

Eğer bu gerçekleşirse insanlık için önemli bir sorunu çözmek ve ilaç olarak ihraç edilerek ülke ekonomimize önemli katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Ben bizlere destek olan Rektörümüze ve dekanımıza çok teşekkür ediyorum ”dedi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu