Cemal İncesoyluerKöşe Yazıları

YAĞCIOĞLU HANI, YAZMACILAR HANI VE HIDIRLIK…

Tokat, hem antik çağlardan günümüze kadar gelen eserlerle maruf, hem de Danişmend, Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle zengin bir şehir.

Aslında, Tokat’ı tam tarif etmek istiyorsak, “Hanlar Şehri” de diyebiliriz. Hali hazırda Taş Han (Voyvoda Hanı), günümüzde en otantik mekanlardan birisi olarak topluma hizmet veriyor. Tokat’ın iki önemli antik şehir merkezi de bulunuyor. Comana ve Sebastapolis… Kazılar, henüz tamamlanmış değil. Elbette, tarihi Tokat Kalesi, içinde bir zamanlar Kont Drakulanın yattığı zindanı da içinde barındırıyor. Selçuklulardan kalma Hıdırlık Köprüsünün tarihi macerası 1250 yıllarına tekabül ediyor.

Yaklaşık 10 gün önce, Tokat Kent Konseyi Başkanı Abdullah Gürbüz Sulusokak’taki 15.yy Osmanlı dönemi eserlerinden olan ve 1980’li yıllarda çarşı yapılmak üzere yıkılan tarihi Yağcıoğlu hanının kente kazandırılması için sosyal medyada bir çağrıda bulundu.Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesine seslenen Abdullah Gürbüz o mesajında diyor ki:“Şehrimizde Sulusokak’ta kaybolan tarihi bir yapımız var. Yağcıoğlu Hanı… Ali Tusi türbesi karşısındaki boş alanda eskiden olduğu gibi eski haşmetiyle şehrimize hizmet etmesidir isteğimiz.”

Sulusokak’ta Ali Tüsi Türbesi ve Katırcılar Hanı karşısında bulunan Yağcıoğlu Hanının yapım tarihi bilinmese de 15. Yüzyıl Osmanlı dönemi eserlerinden olduğu biliniyor. Hakkında günümüze kitabe gelmemiş hanla ilgili kaynaklarda yeterince bilgi bulunmuyor. Moloz taş ve tuğladan iki katlı olarak dikdörtgen planlı olarak yapılan hanın mimari üslubunun Taş Han ile benzerlik gösterdiği biliniyor. Han 1935 yılına kadar iyi bir durumda bulunuyorken 1939 depreminde hasar görmüş. 1935 yılında Tokat İtfaiyesi bu hanı kullanmış, 1985 yılında da çarşı yapılmak üzere yıktırılmış. Şimdilerde Yağcıoğlu Hanının arazisi atıl bir şekilde ve hana ait temel kalıntıları bulunmaktadır.

Kent Konseyi Başkanı Abdullah Gürbüz’ün kamuoyuna ve kamu kuruluşlarına yaptığı bu çağrı, bir tarihin daha yeniden dirilişine yöneliktir. Bu konuda, gerek Vali Ozan Balcı’nın, gerekse Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun bigane kalmayacağını biliyorum.

Tokat’ta peş peşe gelen açılışların tarihi bir veçhesi olması bakımından son derece önemliydi. Tarihi kült ile modernizasyonun buluştuğu tesisler hizmete açıldı. Selçuklulardan günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Hıdırlık Köprüsü yanında, 1700’li yılların Tokat Bağ Evlerinden esinlenerek yapılan 1400 metre kare alana sahip “Hıdırlık Sosyal Tesisler”, aynı zamanda “Millet Kıraathanesi”olarak da halka hizmet verecek. Kanal Tokat’ın kenarında konuşlandırılan tesis, Cumartesi günü hizmete açıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu,“Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Nadir Alpaslan, Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve halkımızla birlikte Kanal Tokat kenarında yer alan Hıdırlık Sosyal Tesisimizin açılışını gerçekleştirdik.Şehrimize son derece güzide bir mekânı, tesisi kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 1700’lü yıllarda Tokat Bağ evinden esinlenerek yapımına 2 yıl önce başladığımız ve yaklaşık 1400 m2’lik bir alanda bir büyük salonu, bir küçük salonu ve açık alanları mevcut.Bütün kullanılan malzemeler ve inşaat teknikleri eski usulle ve bu işi halen devam ettiren ustalarımız tarafından yapıldı. Bağdadi çıtalar, kerpiçle örülen duvarlarımız ve el emeği göz nuru olan işlemeler mevcuttur. Hiçbir yerinde fabrikasyon bir işlem kullanılmadan el işçiliğiyle yapımı tamamlandı” diye konuştu.

Ve Yazmacılar Hanı… Aslında buna sivil inisiyatif ve bir turizmcinin cesareti de diyebiliriz. 13. Yüzyıla ait bir Selçuklu Mimarisi olan tarihi Tokat Yazmacılar Hanı, 30 yıl aradan sonra Butik otel olarak önceki gün açılışı gerçekleştirildi. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden olan ve 1882 yalında yapılan restorasyon ile uzunca yıllar Tokat yazmacılığının merkezi olarak hizmet veren Tokat Yazmacılar Hanı 30 yıl boş kaldıktan sonra Tokat Vakıflar bölge müdürlüğünün girişimleri ile tekrardan restore edildi.  Turizmci Özkan Gündüzlü, şehrimizin en eski turizmci ailesinin bir ferdi. Hali hazırda, Tokat’ın en eski “Gündüz Otel” adıyla bir işletmenin sahibidir. Özkan Gündüzlü, dededen gelen turizmci ailenin son halkası ve kuşağını temsil ediyor. Yazmacılar Hanını Butik Otel olarak işletmeye talip olması, hem bir cesaret, hem de Tokat sevdasının bir göstergesidir.

Böylesine önemli bir tarihi mekanın açılışı da görkemli olmalıydı. Tarihi ihtişamına uygun olarak, Yazmacılar Hanının açılışına Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan Tokat AK Parti Milletvekili Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Tokat Beledi Başkanı Eyüp Eroğlu AK Parti il Başkanı Metin Polat ilçe Belediye Başkanları daire müdürleri katıldı.

Yazmacılar Hanı, 20 tek kişilik, 19 çift kişilik kapasiteli odalara ve 300 kişilik yöresel restoran kapasitesine sahip. Çalışmaların tamamlandığı handa 12 dükkan Tokat’ın yöresel ürünleri ile yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapacak. Butik Otel İşletme Sahibi Özkan Gündüzlü tarafından hayata geçirilen tarihi handa butik otel konseptinin Tokat turizmine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

Tokat, tarihi geçmişi ve müktesabatına uygun olarak, gerek Vali Beyin, gerekse Belediye Başkanının özel himaye ve hassasiyetiyle yeniden küllerinden doğuyor. Böylesine tarihi dirilişe şahitlik yaptığımdan dolayı çok heyecanlanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Benzer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu