HGYD
Trend

ÇORUM’UN SANATA VERDİĞİ DEĞERİN GÖSTERGELERİNDENDİR ŞAHİN ÖRGEL…

Bugün benim için özel günlerden biri oldu.

Neden mi?

Sanat anlamında Çorum’un yetiştirdiği değerli sanatçılardan olan Tiyatro sanatçısı, aynı zamanda oyun yazarı ve bir çok sanat dalında faaliyetleri olan, Çorum’da yetişip tüm Türkiye’ye mal olmuş sanatçı büyüğümüz Şahin Örgel abimizin kendisinin yazdığı, aynı zamanda kendisinin oynayacağı 20 ve 21 Şubat tarihlerinde İstanbul’da sergilenecek olan tiyatro gösterisinin duyurusunu yapmak için Çorum basınından arkadaşlar ile bir araya geldik. Bu davete Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği adına ve şahsım adına onur duyarak katıldım.

Benim için bu davet, sanatçının bizlere verdiği değerin bir ölçüsüdür esasında. Şahin Örgel ismi Çorum’a renk katan isimlerden biri olmuştur ki en büyük değeri katıldığı her platformda Çorum’lu olduğunun altını çizerek belirtmesidir. Fakat Çorum bu değere ne kadar sahip çıktı tartışılır.

İlim ve sanat; ittifak görmediği ülkeyi terk eder” der İbn-i Sina…

Sanata ve sanatçıya değer verdiğimiz ölçüde medeniyet seviyesinin basamaklarını tırmanabiliriz.

Sanat insan için yapıldığı kadar sanat için yapılır esasında; insanlık tarihinde az rastlanır gerçekten sanattan anlayan “büyük topluluklara”…

Yüzyıllar boyunca insanlar sanat sayesinde öğrenmişlerdir sorgulamanın gerçekten ne olduğunu, sanattan ve sanatçılardan öğrenmişlerdir insanca yaşamanın anlamını. Sanat ruhu insanda özgür düşünmeyi ve sorgulamayı sağlar. İnsanlara insan olduklarındaki amacı hatırlatır.

Bir toplumun sanata ve sanatçıya verdiği değer o toplumun medeniyet seviyesini gösterir ki buna tarihte baktığımızda sanata ve sanatçıya değer veren toplumlar uzunca bir süre özgürlük ve refah içinde yaşamışlardır.

Sanat düşünebilen, gerçeği görebilen, toplumu anlayabilen insanların işidir.

Sanat yelpazesinin içinde ise tiyatro her zaman ayrı bir değere sahiptir. Tiyatroda seyirciyi güldürürken veya düşünmesini sağlarken sadece bir hakkın vardır. Ağızdan çıkan bir kelime yada yaptığın bir mimik hareketinde tek bir hakkın vardır, tekrarı yoktur o anın.

“Dünya büyük bir tiyatro sahnesi gibidir. Herkes rolünü oynar ve rolü bitince de bu sahneyi terk eder.” der William Shakespeare.

Önemli olan ise sahneyi terk etmeden rolünü insani değerlere göre oynamandır.

Tiyatro insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatıdır. İnsana insan olduğunun bilincini vermek istiyorsan bunu sanatla yapman gerekir.

BİRKAN DEMİRCİ

Benzer Haberler

Başa dön tuşu