TokatTokat'dan Güncel Haberler

KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN 1 SÜRÜ NEDENİM VAR PROJESİ TOKAT MODELİ

 

 

ÖZET:   

Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından 2020 Yılı Tarım Şurası Konuşmasında, 2020 Yılı Küçükbaş Hayvancılık İçin Hamle yılı İlan edilmiştir. Bu bağlamda Küçükbaş Yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için İlk ve en büyük hamle Tokat ilinden başlatılmıştır. Projemiz Tokat Valiliği himayesinde, 2023 Tokat Vizyonu çerçevesinde, TARIM TOKAT projesi kapsamında, Küçükbaş Yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, kırsal gelir kaynaklarının arttırılması, Köyden kente göçün önlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Türkiye de ilk defa ilimizde uygulanan Proje, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünce diğer illerde uygulanmak üzere ULUSAL proje olarak İl Valiliklerine gönderilmiş ve şu an 32 İlde Uygulanmakta olup,24 İl de Proje Model Proje olarak uygulama aşamasına gelmiştir.

 

PROJENİN FARKI NEDİR:

2019 Yılında Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Sloganı ile başlatılan Proje Tokat Valiliği Himayesinde , Ziraat Bankası Genel Müdürlüğümüzün Desteği İle Tokat Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü Proje ekibi tarafından  hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında Çiftçimizin yaşadığı en büyük problem olan Kredi Kullanımındaki İpotek, Öz kaynak ve krediye erişimdeki prosedür sorunu çözülmüş, Üretim Yapmak isteyen çiftçilerimiz belirlenerek krediye erişimleri sağlanmıştır. İlk Etapta Kredi Garanti Fonu Kullanarak Kaynak aktarılmış sonraki süreçte Projenin işleyişindeki Başarı üzerine Ziraat Bankası Mevzuat değişikliği yaparak KGF fonu kullanmadan Hayvan  Rehini ile çiftçilere Finansman sağlamıştır.

Proje Sadece Çiftçinin Düşük Faizli Hayvan Temini olarak planlanmamış, Irk Islahı, Koruyucu Hekimlik Faaliyetleri, Mera Islahı ,Çiftçi Eğitimleri ,Hayvan Alım Garantisi, Kaba Yem Tohum Desteği gibi Geniş bir yelpazede Bir Organizasyon Şeması içinde tasarlanmış olup Yerelden Ulusala En Önemli Projelerden biri olarak Başarıyla Sürdürülmektedir.

 

PROJE GELİŞİM SÜREÇLERİ:

2019 Yılının Haziran ayında Meralar Koyunla Dolsun İnsanlar Köyünde Doğsun  fikri ile  başlayan proje yaklaşık bir yıllık bir ön hazırlık sürecinin ardından 14 Nisan 2020 Yılında Tokat Valiliği İle Ziraat Bankası arasında yaptığımız Protokol imzalanarak resmiyet Kazanmış ve fillen başlamıştır. Bu tarihten sonra projeye  yoğun bir talep olmuştur.

         Projeye bu zamana kadar 9 .236 çiftçi başvurmuş 2936 çiftçi projeye kabul edilmiş  ve İlk 5 Etapta Şartları uygun olan 1263   Çiftçi ile Taahhüt imzalanmıştır. Taahhüt İmzalanan  785 çiftçi  70.047  küçükbaş hayvan alımını tamamlamıştır. Çiftçilerimizin kullandığı faizsiz kredi miktarı 104 Milyon liradır. Müracaatlar ve çiftçilerimizin hayvan alım süreçleri devam etmekte olup Yıl sonuna kadar 1000 çiftçi 100.000 Koyun dağıtımı hedefinize hızla devam etmektedir.

 

PROJE DETAYI

Proje Hayvancılık altyapısı olan ,fiilen küçükbaş yetiştirip sürüsünü büyütmek isteyenler veya daha önce hayvancılık yapmış bu konuda tecrübesi olanlar başvurmaktadır.

Projeye dahil olacak çiftçilere Ziraat Bankası tarafından 100.000 TL ipoteksiz, teminatsız, özkaynaksız kredi kullanmakta  ve bu krediler 1 yıl ödemesiz 6 yıl 0 faizli olarak eşit taksit de geri ödenmektedir. Çiftçiler  isterlerse 50.000 TL ilave düşük faizli yem veya hayvan alım kredisi kullanabilmektedir.

Proje kapsamında kredisi onaylanan çiftçiler  hayvanlarını İl Müdürlüğümüzce onay verilen, İlimiz Topografik yapısı, iklim kuşağı, hayvancılık alışkanlıkları, yetiştiricilik şekline uygun ırkları barındıran küçükbaş hayvancılık    işletmelerden kendi seçmekte, satın alacak ve hayvanlar uygun görülürse ödeme Banka tarafından satın aldığı kişiye ödenmektedir.

Proje kapsamında Tokat Valiliği tarafından Anlaşma yapılan firmalarca Projedeki erkek hayvanlara Kesim Garantisi verilmekte, Yine uygun fiyatla yem desteği sağlanmaktadır.

Proje kapsamında Tokat Valiliği ve İl Özel İdaresi tarafından 1.750.000 TL destek sağlanmış ve bu destekle

  • 310 çiftçimize 310 adet Damızlık Koç Dağıtımı yapıldı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları tarafından ikizlik, etçi karakter, gelişim kabiliyeti verim yönü özelliklerine göre seçilmiş koçlarla en az 30.000 küçükbaş hayvanın yıllık ıslahı yapılacak ve bu uygulamanın sonucunda kuzu verimi, karkas ağırlık artışı, verim kabiliyeti yönünde gelişimler ile yıllık yaklaşık 6.000.000 TL gelir artışı sağlanacaktır.
  • 440 Adet suluk alımı alımı ve dağıtımı yapılmış olup koyunculuğun önemli problemi olan mera ve yaylalarımız için koyun sulukları dağıtılmıştır.

3)Ayrıca ilk defa alım gerçekleştirlen sürülerde yem değişikliği mera değişikliği gibi sebeplerden dolayı oluşabilecek enterotoksemi hastalığına karşı dağıtımı yapılan koyunlar ve kuzularına yönelik bugüne kadar  80.000 hayvanda ücretsiz aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir.

4) Proje Uygulanan köylerde Mera ıslahı yapılmakta, kaba yem bitkisi ekilişleri için Yem Tohumu Desteği verilmektedir.

 

 

PROJE KAZANIMLARI VE ÇARPAN ETKİLERİ

1-Proje Öncesinde 86 olan İlimizdeki Sürü Ortalaması Proje sürülerinde 160  başın üzerine çıkmıştır.

2-İlimizin 2020 Yılında 378.000 olan Koyun Sayısı 2021 Yılında 454.000 Çıkmıştır.  (% 20 artış)

3- İlimize Özellikle Çevre İllerdeki Halk elinde Islah Sürülerinden olmak üzere  yüksek damızlık Vasıflı Hayvanlar getirilmiştir.

4-Dişi Kuzu Kesimi İlimizde % 75 Azalmıştır.

5-Proje kapsamında bulunan Tüm İşletmelerde Tokat Valiliği desteği Yonca,Korunga,Fiğ vb.Yem Bitkileri tohumu desteği ile kaliteli kaba yem ihtiyacı giderilerek yem maliyetleri düşürülmüştür.

6- Sürü ortalamasının 100 baş ve üzeri olması ile Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği alan çiftçi sayısı 2021 Yılında %15 artmış 2022 Yılında Bu artışın %50 olacağı tahmin edilmektedir.

7- Proje kapsamında Üretilen erkek hayvanlara Kesim garantisi ,dişi hayvanlara da sonraki projelerde alım desteği verilmiş Sürdürülebilir hayvancılık için önemli bir adım atılmıştır.

8-Proje kapsamında bulunan Tüm İşletmelerde Tokat Valiliği desteği ile Veteriner Hekimler Odası İle Beraber Aşılama,küpeleme ,paraziter mücadele çalışmaları ücretsiz olarak yapılmaya başlanmıştır. Böylece Salgın Hayvan Hastalıkları Önlenmiştir.

9-Proje materyalleri başta İlimiz ve bölgemiz yerel ırklarından sağlandığı için Pandemi Sürecinde  yerel üreticilerimizin gelir seviyesi artırılmış, Yerel üretim teşvik edilerek  Ülke ekonomisine katkıda bulunulmuş,İthalata ihtiyaç kalmamıştır.

10-Et Kalitesi ve lezzeti anlamında ülkemizin en değerli 2. koyun eti olan Karayaka Irkının üretimi artırılarak, tüketicilerin damak tadına uygun kaliteli ve ucuz ete ulaşmaları sağlanarak Ülkemizin Kırmızı Et açığının kapatılması hedeflenmiştir.

11-Çiftçilerimiz İpoteksiz, Teminatsız,özkaynaksız ve aracısız Düşük faizli Tarımsal kredi kullanımı sağlanarak çiftçilerimizin hayvancılık yapması teşvik edilmiş 2020 Yılında 150 Çiftçimiz yeniden Köyünde hayvancılığa başlamış 30 a yakın köyde tekrardan Küçükbaş Hayvancılık yapılmaya başlanarak atıl meralar değerlendirilmiştir.

12-Proje Kapsamında Tüm hayvanlar TARSİM tarafından sigortalanmış,Olup 2020 Yılında  Sigortalı hayvan sayısı %400  artmış böylece  Üreticilerimizin sigortalı üretim bilinci artırılmıştır.

13- Yöresel ırklarımız olan Karayaka, Akkaraman ve Karagül ırkları korunarak ilimizde Irk ıslahı ile ilimiz öncelikli olarak Karadeniz Bölgesi olmak üzere ilerleyen yıllarda Ülkemizde Akkaraman, Karayaka ,Karagül koyun ırkları ve Kıl keçisinde gen merkezi haline gelmiştir.

14-Proje kapsamında tüm işletmelere hayvan bakım,besleme ,hastalıklar konusunda eğitim verilmiş ,İl Müdürlüğümüzce 7/24 Çiftçilerimiz sahada destek verilmiştir.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu