Amasya

TOKAT İÇİN SİYASETE GÖREV!

Öyle konular vardır ki, ne ideoloji nede siyasi aidiyet, bu tür konularda öncelik teşkil etmez. Elbette bunların başında vatan ve bayrak gelir. Bulunduğumuz coğrafya ve il itibarıyla bizim önceliğimiz de Tokat’tır.

İki konu var. Anlatacağım bu iki konuda, Tokat Milletvekillerimiz, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti başkan ve yönetimlerinin ortak akıl ve Tokat için birlik beraberlik içerisinde olacaklarını umuyorum.

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu diye bir kurum var. Tokat ve Amasya’nın da bağlı olduğu kurumun bölgesel merkezi Sivas’ta. Başka bir deyişle, 3 ilin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, bu illerin kültür varlıklarıyla ilgili kararları veriyor. Tabii, yapılan uygulamalara baktığımızda, mesela Tokat için tespit ve kararların neredeyse %80’nin isabetsiz olduğu görülüyor.

Tokat’ın kurulduğu şehir platformu, Hac Dağı ile Gıjgıja sıkışmış bir vadidir. Son 30 yılda ise doğal zenginliklerimiz olan Karşıyaka Bağları arsaya çevrilerek yerleşim alanına çevrildi. Bu bir mecburiyetti

Söz konusu kurulun Tokatta yaptığı çalışmalar neticesinde, şehrin eski yapı evlerinin yüzde 80’ni kültür varlıkları statüsünde işaretlenmiş. Oysa, bu karkas eski evlerin tarihi yaşı 80-100′ ü geçmez. Hatta Cirik mahallemizin evleri bu kapsama alındığı gibi tarlaları da aynı statüde değerlendirilmiş.

Tokat, ilçe ve köylerimizden sürekli göç alan bir şehir. Konut sıkıntısı had safhada. Bunu anlamak için konut fiyatlarına ve kiralara bakmanız kafidir. Sivas’taki kurulun Tokattaki binaya dair karar vermesi, bundan 35 yıl önce Ankara’dan planlama yapanların camisiz köye minare ödeneği göndermesine benziyor.

Kültür Varlıkları Kurumunun, Sivas merkezinden Tokat ve Amasya kararı vermesinin de anlaşılır bir yanı var. Yetersiz personel ve ekipman sorunu nedeniyle hem önlerine yığılmış dosyaların altından kalkamıyor hem de yanlış kararlar verebiliyor. Örnek Tokat Merkezidir. Dabakhane ve Örtmenü bölgesi de Cirik gibi, yanlış tesbit ve kararların kurbanı.

Şimdi bir fırsatımız var. “Tokat için siyasete görev” dediğim cümlenin sebebi bu. Şuan itibariyle Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kapatıldı. Henüz Amasya harekete geçmeden Tokatın milletvekilleri ve tüm yerel siyasetçileri olarak harekete geçip, Tokat Kültür Varlıkları Kurulu şeklinde bu kurumu ilimize alabilir miyiz? Tokat için ortak akıl ve ortak hedefte buluşabilir miyiz?

Şimdi birlik olma vaktidir. Bu kurulun Tokat’a gelmesi demek, istihdamın ve ekonomik sirkilasyonun olması demektir.

 

 

 

.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu