TokatTokat'dan Güncel Haberler

GENEL BAŞKAN KÖTEN’DEN ACİL DESTEK ÇAĞRISI

Özel Eğitim Kurumları Derneği Genel Başkanı ve Beyazay Derneği Tokat Şube Başkanı Suna Arslan Köten, Türkiye’deki özel eğitim merkezlerinin karşılaştığı önemli sorunlara dikkat çekti. Köten, eğitim saatlerinin artırılması ve personel ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, acil destek çağrısında bulundu.

Editör-Taner Yeşilsu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Çağrı: Sosyal Devlet Anlayışı ile Büyük Devrimler Gerçekleşti

Sayın Cumhurbaşkanımız,
İnsani ve vicdani duyarlılığınızla ülkemizde değişim ve dönüşümün öncülüğünü yaptınız. 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engellilerimize sahip çıktınız. Ayrıca 2010’daki anayasa değişikliği ile engellilerin hayatında devrim niteliğinde gelişmeler sağladınız. Bu süreçte özel eğitim kurumlarının daha etkili ve sürdürülebilir hale gelmesi adına önemli adımlar atıldı.

Özel Eğitim Merkezlerinin Gelişimi: 81 İlde 539.000 Özel Gereksinimli Bireye Eğitim Hizmeti

2005 öncesinde yalnızca 35.000 özel gereksinimli bireye hizmet verebilen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, bugün 81 ilde 3.294 eğitim kurumu ve 57.500 nitelikli uzman personelle, 539.000 bireye eğitim sunan bir model haline gelmiştir. Aldıkları eğitimlerle pek çok özel gereksinimli birey, gelişim farklarını kapatmış, bağımsız yaşam becerileri edinmiş ve sosyal çevresinde kabul görmüştür.Özel Eğitim Kurumlarının İhtiyaçları: Eğitim Saatlerinin Arttırılması ve Personel Ücretlerinin İyileştirilmesi

Suna Arslan Köten, özel eğitim merkezlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için şu talepleri sıraladı:

  • Eğitim Saatlerinin Artırılması: Mevcut durumda, özel gereksinimli bireylere haftada 8 saat bireysel ve uygun görülenlere 4 saat grup eğitimi verilmektedir. Köten, bu seansların artırılması gerektiğini belirtiyor.
  • Öğretmen ve Personel Ücretlerinin İyileştirilmesi: Kurumlar, yüksek nitelikli ve multidisipliner bir personel yapısına sahipken, personel ücretlerinin kamudaki meslektaşlarıyla eşitlenmesi gerektiği ifade edilmektedir.
  • Destek Eğitim Ücret Artışlarının Belirli Bir Kriterle Yapılması: Mevcut ücretlerin ekonomik göstergeler dikkate alınmadan yıllar içinde yetersiz kaldığını belirten Köten, 2006 yılı öncesinde özel eğitim ücretlerinin asgari ücretle eşdeğer olduğunu ancak 2024 yılı itibarıyla bu ücretlerin asgari ücretin dörtte birine gerilediğini dile getirdi.

Çözüm Önerisi: Eğitim Saatlerinin Artırılması ve Ücret Düzenlemeleri

Köten, Cumhurbaşkanından talep ettiği çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

  • 0-8 yaş arası özel gereksinimli çocuklar için eğitim seans sayılarının artırılması,
  • Her bir özel gereksinimli birey için 8 saat bireysel ve 4 saat grup eğitim seans ücretinin, KDV hariç net asgari ücretin %50’si olarak belirlenmesi ve yasal düzenlemenin yapılması.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu