
Tokat Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, Şenyurt, Çarıksız ve Kalaycık köylerinde fidancılık yapan 26 üreticinin Tokat Valiliği desteği ile kurdukları Şenyurt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayesinde Türkiye genelinin fidanını karşılayacağını söyledi.
Birlikten kuvvet doğar atasözünden ilham alan Tokat fidancıları kooperatifleşerek bilgi birikimi ve sermayelerini bir araya getirerek üretim yapmaya başladılar.
Tokat ilinde yoğun olarak fidan üretimi yapılan Şenyurt, Çarıksız ve Kalaycık köylerindeki 26 fidancı; Tokat Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destek ve katkıları ile Şenyurt Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurarak bu kooperatif bünyesinde üretim yapmaya başladılar.
ÜLKENİN FİDAN İHTİYACINI KARŞILAYACAK
İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Kooperatifleşme ile fidan üretiminde temel giderlerin azaltılması, üretim materyallerine daha kolay ulaşılması, şahıs olarak kurulamayan tesislerin kurulması, tecrübe ve taze bilgilerin bir araya gelerek kalitenin yükseltilmesi, pazarlamanın kolaylaşması gibi çok sayıda avantaj sağlandığını ifade ederek, “Kooperatif 2021yılında 600 bin adet değişik tür ve çeşitte meyve fidanı üretip sertifikalandırıp satışa sunmuştur. Gelecek yıllarda bir milyon, takip eden yıllarda üretim materyali tesislerinin de kurulması ile yılda beş milyon fidan üreterek ilin ve ülkenin fidan ihtiyacını karşılayacak ve ihracat yaparak ta ülkeye döviz girmesini sağlayacaktır.
ALINAN FİDAN İSTENEN ÇEŞİT OLMALI
Meyve bahçesi kurmada en önemli unsur; ismine doğru (alınan fidanın istenen çeşit olması), kaliteli, resmi standartlara uygun, geriye doğru izlenebilir, belgeli yani faturası kesilen sertifikası verilen üzerinde Bakanlıkça verilen sertifikasyon ve sağlık bilgilerini içeren etiketi bulunan fidanın temin edilmesidir. Kooperatif kurmakla kurumsal bir yapı oluştuğundan, kişisel para kazanma hırsı olmayacak ve çiftçiye doğru ve sayılan bu özellikleri taşıyan fidanların ulaşması sağlanacaktır.
Meyve bahçesi kuracak çiftçilerin fidanı nereden alırsa alsın faturasını alıp faturaya fidanın çeşidinin ve anacının adını yazdırmaları, sertifika fotokopilerini almaları ve fidan demetlerinde sertifikasyon etiketlerinin olmasına dikkat etmeleri yararlarına olacaktır” dedi.
VALİ BALCI’YA DESTEKLERİNDEN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR
İl Müdürü Şahin açıklamasının sonunda, Kazova Tarımsal Kalkınma kooperatifinin kuruluş fikrini öne süren ve özellikle çalışmalarda her zaman yanlarında olan, kendilerini yönlendiren ve valilik olarak maddi manevi desteklerini esirgemeyen Vali Dr. Ozan Balcı’ ya kurumları adına teşekkür etti.