ÜMİT KURT: “YOKSULLUĞA, SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ!”

2021 Tüm Emekliler Sendikası Turhal Şube Başkanı Ümit Kurt, yaptığı basın açıklamasında emeklilerin ve kamu emekçilerinin karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklara dikkat çekti. Kurt, emeğin karşılığını ve haklarını talep ettiklerini belirterek, şu ifadelere yer verdi:
“Bugün ülke genelinde alanlardayız. Çünkü tarihimizin en karanlık, en zorlu süreçlerinden birisini yaşıyoruz. Kamu emekçisi, işçisi, emeklisi ve asgari ücretlisi olarak her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Yıllardır iktidarlar eliyle planlı, programlı, bilinçli bir şekilde yoksullaştırılıyoruz. Döviz kuru ve enflasyon rekor kırarken, dönemin Maliye Bakanı, ‘Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor’ demişti. Bu sözler, mevcut sistemde kimlerin baş tacı edildiğinin açık bir itirafıdır. Evet, çarklar yıllardır dönüyor ama halkı, emekçileri yoksullaştırmak için dönüyor.”
Kurt, mevcut ekonomik sistemin, düşük gösterilen TÜİK enflasyonu ile halkın cebinden alıp bir avuç patrona aktardığını vurguladı. Türkiye’de iki tablo olduğunu belirten Kurt, birinci tabloda faizden, ranttan, emek sömürüsünden beslenen bir avuç asalak ve arkasındaki iktidarın bulunduğunu; ikinci tabloda ise her geçen gün daha fazla yoksullaştırılan milyonların yer aldığını ifade etti.
TÜİK’in Yanıltıcı Verileri
Kurt, TÜİK’in yanıltıcı verilerine de dikkat çekti: “Ev kiraları, uzman doktor muayene ücretleri, üniversite yurt ücretleri ve gıda fiyatları gibi birçok alanda TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bugün ev kiralarının ülkenin en ücra kasabasında bile 10 bin TL’yi, metropol illerde ise ortalama 20 bin TL’yi aştığını bilmeyen kalmadı. Ancak TÜİK’in enflasyon sepetinde ev kirası sadece 5 bin 845 TL.”
Talepler
Kurt, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Kamu emekçilerine verilen ilave seyyanen ödeneğin emekliliğe yansıtılması.
- Emekli aylıklarının buharlaşmasının önüne geçilmesi.
- Maaş artışlarında TÜİK rakamları yerine yoksulluk sınırının temel alınması.
- Vergide adaletin sağlanması, dolaylı vergilerin düşürülmesi ve yoksulluk sınırına kadar olan maaşların birinci vergi diliminde sabitlenmesi.
- Demokratik bir çalışma yaşamı ve emeklilerin sendikaları aracılığı ile temsil edildiği grevli gerçek bir toplu sözleşme.
- Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması sözlerinin tutulması.
Ümit Kurt, kamu emekçilerini ve emeklileri, yoksulluk ve sefalet düzenine karşı mücadelede omuz omuza vermeye çağırarak, “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için-emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek için birlikte mücadele edelim” dedi.