Cemal İncesoyluerKöşe YazılarıTokat

17 YIL ÖNCE, 17 YIL SONRA… (1)

Türkiye’de her partinin bir hikayesi vardır. CHP’nin cumhuriyet kuran parti hikayesine karşılık, bu parti içerisinden çıkan Demokrat Partinin ise, CHP’nin tek partili dönemine son veren parti diye bir hikayesi var. 40 yıllık parti olan MHP’nin çıkışından günümüze uzanan hikayesi, kuruluşundaki zamanın ruhunda bir komünizm tehlikesi vardı.

12 Eylül Darbesinden sonra kurulan ANAP, hiçbir partinin devamı olmadı ama, dört eğilimin bütün renkleri ve isimlerini çatısı altında topladı. Adalet Partisinin devamı DYP’ydi. Milli Selamet Partisinin devamı da Refah Partisi oldu.

14 Ağustos 2001 tarihinde Türkiye, adının Adalet ve Kalkınma Partisi olan yeni bir siyasi hareket ve oluşuma uyandı. İsimler tanıdıktı. İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener gibi isimlerin yanı sıra, Türkiye’nin siyaset sahnesinde hiç duymadığı isimlerde vardı.

Kuruluşundan yaklaşık 15 ay sonra 2 Kasım 2002 yılında yapılan genel seçimlerde, kimsenin öngöremediği bir sonuç çıktı. AK Parti yüzde 32 oy alarak tek başına iktidar olmuştu. O dönem ki Türkiye’nin tuhaf demokrasi anlayışı vardı. Partinin genel başkanını, bu seçimde milletvekili adaylığı veto edilmişti. Dolayısıyla, AK Partinin ilk hükümeti Abdullah Gül başkanlığında kuruldu.

Bütün bunlara geleceğiz…

2002 Milletvekilliği seçiminde AK Parti, Türkiye oy oranı %32 iken, Tokat’ta %44 olarak, 7 milletvekili kontenjanının 5 milletvekilini kazandı. Yani, partinin Türkiye genelinde aldığı oy oranından %12 daha fazla alarak, AK Parti harekatına güçlü bir destek verdi. Bir önceki dönem Saadet Partisinin milletvekili olan Ergün Dağcıoğlu, 2002 seçiminde AK Partinin birinci sıra Tokat milletvekili adayıydı. Tokat, iktidar partisi nezdinde güçlü bir şekilde temsil ediliyordu.

Hükümet kurulduktan sonra, meclisin en önemli kurulu olan Plan ve Bütçe Komisyon Başkanlığına AK Parti Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu seçildi. Herkes rahat bir nefes almıştı. Her ne kadar Tokat’a bir bakanlık verilmediyse de, meclisin en önemli komisyon başkanlığı Tokat’a verilmişti.

Ergün Dağcıoğlu mecliste tecrübeli bir siyasetçiydi. Çok sık Tokat’a geliyor, insanların hayal etmediği ve inanması güç projelerden söz ediyordu. Tokat ilk kez, “Hızlı Tren” konusunu Dağcıoğlu’ndan duydu. Güzergah, tam Tokat’ın yakınlarından geçmese bile, Çamlıbel’in tepesindeki Yatmış Köyü civarında bir Tokat Garının kurulacağını anlatıyordu Dağcıoğlu. Çevre Yolunun bugünkü hali değildi, mesela tüneller ve viyadükler marifetiyle yolun çıkışı şuandaki Cezaevi mıntıkasından olacağı dile getiriliyordu. Yine Ergün Dağcıoğlu, henüz ortalarda “Kanal İstanbul” diye bir çılgın proje yokken, Erbaa’dan Karadeniz’e uzanan bir tünelle, Tokat deniz rıhtımına kavuşuyordu. Tokat-Niksar-Akkuş yolu olarak bilinen hikayenin ilk kelama dökülmesi de, yine Dağcıoğlu tarafından yapılmıştı.

Bunların hiçbirisi olmadı. Hızlı Tren istasyonu Yıldızeli’ne kuruluyor. Tokat-Niksar-Akkuş yolu, yılan hikayesinden öteye gitmedi. 2007 yılına kadar Tokat Havaalanı kapalıydı. AK Partinin ikinci dönem iktidarında, Tokat Milletvekili Hüseyin Gülsün’ün özel gayretleriyle, Jet Bora adında özel bir hava ulaşım şirketi Tokat’a getirildi ve bir süre havaalanı hizmet verdi. Yeni Tokat Havaalanı, AK Parti’nin 15 yıllık iktidarında gündeminde olmadı. Şuanda, 2 yıldır ağır-aksak yapımı sürüyor.

2004 yerel seçimlerinde AK Parti %32 oy oranıyla Tokat merkez, Almus, Artova, Niksar, Pazar ve Turhal Belediyelerini kazandı. Yeni kurulmuş bir parti için, gerek milletvekili seçimindeki 7 milletvekilinin 5’ini alması, gerekse 12 belediyenin 6’sını alması büyük başarıydı.
Hiçbir seçim ve referandumda Tokat AK Parti’ye sırtını dönmedi. AK Parti’nin tarihinde sarsıldığı seçim olan 7 Haziran 2015 seçiminde Türkiye genelinde oy oranı %40.3’lerdeyken, Tokat’ta bu oran %51.61’di. Tokat milletvekili kontenjanı nüfusa göre 5’e düşürülmüştü ama, bir önceki seçimde aldığı 3 milletvekilini 7 Haziran’da da alarak, kaybı olmayan iller arasında yerini almıştı.

Tokat’ın derdi büyük. AK Parti’nin merkezi idare ve yatırım payından diğer illerden farklı bir şey almadı/almadı. Buna karşılık, Tokat ve hinterlandının en önemli ekonomik döngüsü olan Sigara Fabrikası kapatıldı, Turhal Şeker Fabrikası da özelleştirildi.

Yazıya devam edeceğiz…

Cemal İncesoyluer

Benzer Haberler

Başa dön tuşu