Samsun

Su Uzmanı Profesör Açıkladı: “Dünya Çölleşi̇yor”

Samsun’da öğrencilere “Suyun Mesajı” başlıklı konferans veren Prof. Dr. Yusuf Demir, “Dünya giderek çölleşiyor, sulak alanlar göller kuruyor, susuzluk kuraklık artıyor. Lütfen suyun kıymetini ve tedbirimizi alalım” dedi.

Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Gençlerle Buluşma Projesi” çerçevesinde “Suyun Mesajı” temalı konferanslar düzenlendi. Atakum Anadolu Lisesinde ve Atakum Kurupelit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen konferanslarda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, gençlerle buluştu. Konferans, Prof. Dr. Yusuf Demir’in su ile ilgili araştırmalarından müteşekkil hazırlanmış görseller eşliğinde, bilimsel, etkileyici ve gönüllere dokunan bir atmosferde geçti.

Suyun dünyadaki tüm canlıların tek taşıyıcısı olduğu, dünyanın ve canlıların ısısını düzenlemeye, dengelemeye ve korumaya yardımcı olduğu, dünyadaki en eşsiz çözücü madde olduğu gerçeği özellikle vurgulandı. Her gün dünyada 6 bin çocuğun öldüğünü, her altı kişiden birinin temiz içme suyu bulamadığını, 2,4 milyar insanın sağlıksız su şartlarına maruz kaldığını öğrencilerin dikkatlerine sunan Prof. Dr. Demir, “Dünya giderek çölleşiyor, sulak alanlar göller kuruyor, ağaçlar bitkiler azalıyor, atmosfere gereğinden fazla CO2 gazı salınıyor, susuzluk kuraklık artıyor, tarım olmayacak, susuz yaşam mümkün değil, lütfen suyun kıymetini onu kaybetmeden önce bilelim ve tedbirimizi alalım” diye konuştu.

“Suyun bir belleği var”

Konferansın ikinci bölümünde suyun bir belleği olduğundan bahseden Prof. Dr. Demir, “Suyun bir belleği, ruhu ve bilinci var. Kendisine sunulan sevgiyi ilgiyi anlar buna ses verir. Su çevresindeki pozitif ve negatif bilgileri alır ve ona göre tepki verir. Su demokrattır, birleştirici toparlayıcı, kucaklayıcıdır. Su kendine gelenler arasında ayrım yapmaz, su devamlıdır akıcıdır. İnsan da başarıya ulaşmak için gayretinde devamlı ısrarcı ve istikrarlı olması gerekir. Su mütevazidir gözleri hep aşağılardadır, topraktadır, alçak gönüllülük timsalidir bunun için kıymetlidir, vazgeçilmezdir. İnsanlara da bu mesajı verir. Su hareketlidir, durursa kokar bataklığa dönüşür ve der ki su; durmak tembelliktir. İnsanı köreltir. Zira harekette bereket vardır, heyecan vardır. Su sivri değildir. Su diklenmeden dik yürür. Su ateşe karşı korur. Öfkeyi dindirir. Su farklılıkların birlikteliğidir. Yakıcı ve yanıcı iki madde bir arada bulunur ve söndürücü bir özelliğe bürünür” diye konuştu.

Ünlü mutasavvıf Yusuf Has Hacip’in sözünü hatırlatan Demir, “İnsan temiz olmayan şeyleri su ile yıkayıp temizler. Eğer su kirlenirse o ne ile nasıl temizlenir?” ifadelerini kullandı.

“Değerli akademisyenlerini Atakumlu gençlerle buluşturmaya devam edeceğiz”

Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik ise, “Gençlerle Buluşma Projesi” kapsamında düzenlenen konferansta Prof. Dr. Yusuf Demir’i okullarda görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, Yusuf Demir’e suyun önemi üzerine yaptığı sunumları için teşekkür etti. Gençlere de hitap eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik, suyun bilinçli tüketilmesinin, israf edilmemesinin, gelecek nesillere verecek çok değerli bir mesaj olacağını vurguladı. Yetik, dünyanın bir çok yerinde su kıtlığının olduğunu, tedbir alınamaması durumunda su savaşlarının bile çıkabileceğini, akademik bir bakış açısıyla gerçekleşen bu konferansın, gençlerin hayat kaynağı suya bakış açılarını değiştireceğini ve suyun bilinçli tüketilmesi konusunda gençlere çok önemli mesajlar verdiğini belirterek “Gençlerle Buluşma Projesi” kapsamında Türkiye’nin değerli akademisyenlerini Atakumlu gençlerle buluşturmaya devam edeceklerini ifade etti.

Gençlerin yoğun ilgisi ve memnuniyeti ile karşılanan konferans, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik’in Prof. Dr. Yusuf Demir’e verdiği plaket ile sona erdi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu