Tokat'dan Güncel Haberler

CHP’li Kurtgöz’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyel bir mesaj yayımladı. Kurtgöz açıklamasında, “Öncelikle İdlip’te ki operasyonlarda şehit olan Mehmetçiğimize Allah’tan rahmet, Gazilerimize acil şifalar diler, bu süreçte birlik ve beraberliğimizin tüm ülkemizde daim olmasını temenni ederim. Şüphesiz arzumuz Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesinin tüm dünyada hakim olmasıdır. Yıl 1857, işçisi kadınların, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bir fabrikada Amerika’nın New York kentinde çalışan 40000 kadın dokuma çalışan emekçi kadın işçiler işverene karşı greve giderler. Ancak karşılarında hesaplamadıkları sömürü egemenliğinin acımasız gücünü bulurlar.Bu, sömürü sisteminin korumalığına soyunan ve onun emrinde hareket eden kolluk kuvvetleridir. Fabrikaya hapsedilen emekçiler kontrol altına alınarak enterne edilirler. Hazin tablo bundan sonra ortaya çıkar.Failleri saptanamayan bir yangınla karşı karşıya kalan emekçiler barikatları tüm çabalarına rağmen aşamayınca emek mücadelelerini 120 emekçi kadının yaşamıyla ödemek zorunda kalırlar. Birleşmiş Milletlerin 16 Aralık 1977 tarihli toplantısında ölen 120 emekçi kadının anısına 8 Mart ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir.Yurdumuzda ilk olarak 1921 yılında kutlanmış daha sonra uzun süre kutlamalar yasaklanmış, ancak 1975 yılında toplanan “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresinde her yıl kutlanması kararı alınmıştır.12 Eylül 1980 darbesiyle cunta tarafından dört yıl kutlamalar yasaklansada, 1984 yılından sonra kutlamalar tekrar başlamıştır. Bu gün tüm dünya ülkelerinde yaygın olarak kutlanan “Dünya Kadınlar Günü”kadınların sosyal yaşamımızın her alanında hak ettikleri yeri almalarında büyük önem taşımaktadır. Sağlam ekonomilerin temelini oluşturan üretimde tarım ve hizmet sektörlerinin önemli bir oranının kadınların omuzunda olduğu yadsınamayacak bir gerçektir. Ülkemizde özellikler kırsal kesimde ki çalışma alanlarında yer alan emekçi kadınların sanayi sektörünün ön plana geçmesiyle bu alanda da önemli sorumluluklar üslenmesi sosyoekonomik yaşamın önemli taşlarından olduğunun bir göstergesidir. Kadınların en çok olumsuz etkilendikleri, dışlandıkların toplumlar totaliter yönetime sahip toplumlardır. Demokratik yönetimler sosyal yaşamda tüm toplum bireylerinin eşitliği ilkesine dayanması nedeniyle kadınların en fazla hak ve özürlüklere sahip oldukları yönetimlerdir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mutafa Kemal Atatürk’ün1923 te söylediği
“Bir toplum, cinsinden yalnız birininasri gerekleri elde etmesiyle yetinirse o toplum yarıdan fazla zaaf içinde kalır. Bir millet gelişmek isterse bilhassa bu noktayı kabul etmek mecburiyetindedirBinaenaleyh bizim toplumumuz için ilim ve fen lazım ise bunları aynı derecede hem erkekhem de kadınlarımızın elde etmesi lazımdır ….” Sözleri ile 1926 da getireceği medeni kanunun sinyallerini vermiş ve kadınlara toplumda hak ettikleri özgürlükleri birçok Avrupa ülkesinden daha önce tanımıştır.
Kurtuluş savaşımızın en karanlık günlerinde yanımızda ışık olan kadınlarla yine omuz omuza çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu