TokatTokat'dan Spor Haberleri

DÜNYA ŞAMPİYONU HÜSEYİN AKBAŞ, VEFATININ 36. YILINDA ANILDI

Tokat’ın Almus ilçesinde düzenlenen anma programında milli güreşçi Hüseyin Akbaş’ın azmi ve başarıları anlatıldı. Katılımcılar, efsane sporcunun adına güreş turnuvası düzenlenmesi talebinde bulundu.

Editör-Taner Yeşilsu

Şampiyon Güreşçi Kabri Başında Anıldı

Dünya şampiyonu milli güreşçi Hüseyin Akbaş, vefatının 36. yılında memleketi Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Çevreli beldesinde bulunan mezarı başında anıldı. Anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Akbaş’ın hayatı ve güreş kariyerinin anlatıldığı programda, Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılarak dualar edildi. Anma törenine, spor camiasının yanı sıra yerel yöneticiler, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

“Gençlerimize Örnek Olmaya Devam Etmeli”

Niksar Kaymakamı ve Almus Kaymakam Vekili Ekrem Çeçen, yaptığı konuşmada Hüseyin Akbaş’ın Türk spor tarihindeki önemine vurgu yaparak, “Akbaş’ın hikayesi, azmin ve kararlılığın bir ifadesidir. Başına onca badireler gelmesine rağmen hiçbir zaman yılmadı, bırakmadı. Ay-yıldızlı bayrağımızın dünyanın her yerinde dalgalanmasını sağladı. Aradan yıllar geçse de bu örnek kişiliği gençlerimize anlatmamız lazım.” dedi.

Akbaş’ın kızı Semra Esen Akbaş ise anma törenine katılanlara teşekkür ederek, babası adına yeniden güreş turnuvası düzenlenmesi talebinde bulundu.

Yoğun Katılım Sağlandı

Anma programına, Hüseyin Akbaş’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra; CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, Çevreli Belediye Başkanı Sadi Ertan, Gölgeli Belediye Başkanı Hayati Turan, Kınık Belediye Başkanı Hacı Yusuf Geçene, Ataköy Belediye Başkanı Ömer Bayrak, İl Genel Meclis Üyesi Yılmaz Özer, siyasi partilerin temsilcileri, kurum amirleri, Hüseyin Akbaş Güreş Eğitim Merkezi sporcuları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hüseyin Akbaş’ın Başarılarla Dolu Hayatı

1933 yılında Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Çevreli köyünde doğan Hüseyin Akbaş, küçük yaşlardan itibaren güreşe ilgi duydu. Köy meydanlarında yaptığı güreşlerle yeteneğini geliştiren Akbaş, 1953 yılında Tokat’ta düzenlenen seçmelerde birinci olmasına rağmen sakatlığı nedeniyle takıma alınmak istenmedi. Ancak, dönemin Tokat Emniyet Müdürü’nün desteğiyle Türkiye birinciliğine katıldı ve burada Olimpiyat şampiyonu Hasan Gemici ve Ahmet Bilek’i yenerek birinci oldu. Bu başarısı, milli takım antrenörü Yaşar Doğu’nun dikkatini çekti ve böylece milli takım kampına davet edilerek minder güreşine başladı.

Kariyeri boyunca 285 uluslararası müsabakaya katılan Akbaş, bunların sadece dördünü kaybetti ve 85 kez milli formayı giyerek rekor kırdı. Dört kez dünya şampiyonu olan Akbaş, “Şampiyonlar Şampiyonu” unvanını kazandı.

Kırık Bacakla Mücadele Eden Şampiyon

1961 yılında Japonya’nın Yokohama kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda unutulmaz bir an yaşandı. Hüseyin Akbaş, müsabaka sırasında bacağını kırmasına rağmen güreşe devam etti ve “Beni ülkem savaşmam için gönderdi” diyerek kırık bacakla dünya üçüncülüğünü elde etti.

1966 yılında aktif güreş hayatını sonlandıran Akbaş, bir süre milli takım antrenörlüğü yaptı. 1989 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu memleketi Çevreli’de vefat etti ve burada toprağa verildi.

Efsane Sporcu Unutulmadı

Anısını yaşatmak için memleketinde Hüseyin Akbaş Güreş Eğitim Merkezi kuruldu ve burada genç güreşçiler yetiştirilmeye devam ediliyor. Azimli ve hırslı bir sporcu olmasına rağmen, zaman zaman disiplin konusunda sıkıntılar yaşadığı da biliniyor. Ancak Tokat’a olan sevgisi ve bağlılığı her zaman ön planda oldu.

Vefatının 36. yılında, milli gururumuz Hüseyin Akbaş’ı saygı ve rahmetle anıyoruz.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu