Cemal İncesoyluerKöşe YazılarıTokat

Kaldırım işgaline topyekun savaş…

Sadece Tokat’ın değil, ülkenin bütün şehirleri işgal altında. Bunun adına “Kaldırım işgali” deniyor. Bir nevi hak ihlali. Öyle böyle değil, eğer kul hakkı nedir diyorsanız, öncelikle bu kaldırım işgalini gösteririm. Esnafımız, bu konuda duyarlı olmalı.

Medeniyetin birincil derecede göstergesi, şehrin kaldırımlarıdır. Eğer şehrin kaldırımlarında sandalye masa, terlik ayakkabı, ekmek sebze, elbise ve askıda kazak yoksa, biliniz ki o şehirde uygarlığın adımları atılmış, o şehirde yaşayanlar birbirine saygılı, özgürlük ve müsamaha en üst düzeydedir. Aksi takdirde, henüz kentlilik bilinci ve insanların birbiriyle olan beşeri ilişkisi medeni toplumların düzeyine gelmemiş demektir.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, dün bir kampanya başlattı. Üstelik bu kampanyaya kaldırım işgali yapan esnafla birlikte start verdi. Bu konunun önemi ve vahameti özellikle esnafımız tarafından anlaşılmış değil. Başkan Eroğlu, kaldırım işgallerinin önüne geçilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Esnafımızla beraberce bu konuyu çözeceğimize inanıyorum” diyor.

Bu adım çok önemli. Sorunun parçası olan bir toplumun çözümün parçası olması, her türlü takdirin üzerindedir. Tokat Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından ilk etapta Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde kaldırım işgali yapan esnaflara yönelik olarak uygulama başlatıldı. Alınan karar gereği esnaf ve sanatkarların iş yerlerinin önündeki kaldırımları en fazla 50 santimetreye kadar kullanabilecekleri bildirildi. Uygulamaya katılan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, hak ihlalinin önüne geçmek, bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla çalışma yaptıklarını belirtiyor.

Tokat’ın bir türlü çözülemeyen başat sorunu, kaldırım işgalidir. Bu konuda orta yol izleyen Başkan Eroğlu, kaldırım işgaliyle esnafın mağduriyeti konusunu gözlemledi. Sattığı ürünlerin kaldırımlara çıkarmayan esnafın nasıl bir mağduriyeti olabilir? Yine de, Başkan Eroğlu orta yol bir politika izleyerek, bir bakıma esnafın kaldırım işgalindeki gerekçe ve tezlerinin psikolojik olduğunun görülmesini sağladı. Bence de psikolojiktir. Esnafımız ürünlerini kaldırıma çıkararak satışların iyi olacağını düşündüler hep. Oysa, bunun somut bir göstergesi yok.

Dedim ya, Başkan Eroğlu’nun “Kaldırım işgali” ile ilgili izlediği yol doğrudur. Sorunun odağı olan bir kesimin çözümün odağı halinde değerlendirip hareket etmek, bir bakıma toplumsal uzlaşı demektir. Esnafımız her şehirde olduğu gibi Tokat’ta da ekonominin kalbidir. Geçmişte de bu böyleydi, şimdi de böyledir. Ahi ve lonca geleneği, esnafımızın yüzlerce yıl önce kurduğu bir sistemdir. Bu gelenek ve anlayış hala sürüyor.

“Kaldırım İşgali” başlıklı kampanyaya esnaf odaları başkanları ile birlikte başlatan Başkan Eroğlu, birçok şehrin önemli sorunlarından bir tanesinin de kaldırımların işgali olduğuna dikkat çekerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Tokat’ta da zaman zaman bu tip konularda vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda buna göre bir işlem yapmak, hem de bunu yaparken de esnaf kardeşlerimize bunu güzellikle anlatmak için bu tip çalışmalar yapıyoruz. Esnaf bizim başımızın tacı, esnaflarımızın Tokat’taki en önemli paydaşlarımızın başında geliyor. Onlar geçmişin ahisi şuanın da toplumumuza yön veren ve sözüne inanılan fikrine danışılan önemli insanların başında gelmekte. Şehri biz büyüteceksek geliştireceksek bunu ancak esnafla yapabiliriz, buna canı yürekten inanan bir insanım. Değerli esnaf kardeşlerimize şehrimizin hepimizin olduğunu, şehirdeki insanların her hangi bir konuyla alakalı eğer ki bir rahatsızlığı olmuşsa bu konunun da çözülmesi gerekiyorsa bunu hep birlikte beraberce bir çözümle yapmamız gerektiğini onlara ifade etmiş olacağız. Hazırladığımız güzel bir broşürü onlara da takdim edip akabinde onlardan bu konuyla alakalı bir özveri bekleyeceğiz.”

Benzer Haberler

Başa dön tuşu