Cemal İncesoyluerKöşe YazılarıTokat

Kitapların sultanı, kitabın başkenti…


59 bin kitap dağıtıldı, dün. Bundan 3 yıl önce yola çıkıldığında, Tokat’ın kitapla ünsiyeti, Türkiye ortalamasından farklı değildi. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Tokat Kitap Günleri” başlığı altında bir fuara start verdiğinde, Tokat’ın kitabın başkenti olabileceği öngörülmemişti.

Sonra, bir vali geldi bu şehre. Deyim yerindeyse, kitap diyor başka bir şey de demiyordu. Verdiği hediye kitap, aldığı hediye kitaptı. 2023 Hedef çarkını oluşturdu. 23 Projenin startını verdi bir süre sonra. Önce herkes, kenardan köşeden izlemeye başladı. Tokat ve hinterlandını kapsayan projeler peşpeşelenmeye başladı. Vali Dr. Ozan Balcı’yı izlemek yetmedi, olayın içinde yer almaya başladı, kurumlar kuruluşlar, STK’lar, siyasiler…

Bir anafor gibi, bir paratoner gibi Vali Balcı bir mıknatıs gibi çekim merkezi olmuştu, artık. Koltuğuna proje alan koştu Vali Beye. Bu şehirde iyi şeyler adına bir tuğlada koymak isteyenler, “Tokat Sevdasını” ete kemiğe büründürüp görünür yapmak isteyenler, bu şehir ve bu il için katkıda bulunmak isteyenler, Vali Balcı ile yan yana geldiler.

Maya tutmuştu. Kitabın Sultanı bir idareci olan Dr. Ozan Balcı, deyim yerindeyse bir çerağ yakmış, topluma bu çerağın aydınlattığı ışığın izinde yürümek kalmıştı. Yürüdük, yürüyoruz.

Ve dün, Kitap Tokat projesi kapsamında Tokat il genelinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere 58.935 TÜBİTAK Kitabı dağıtıldı. Z-Kütüphanede Vali Dr. Ozan Balcı ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun ardından bir konuşma yaptı. Vali Dr. Ozan Balcı, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Tokat’ta devletin milletin güzide kurumu olan TÜBİTAK’ın çocuklar için hazırladığı kitap setlerinin buluşmayacağı hiçbir okul kalmayacağını söyledi.

60 bine yakın kitabın bütün anaokullarına, ilkokullar, ortaokullara ve liselere dağıtılacağını kaydeden Vali Dr. Ozan Balcı, “Bu Türkiye’de bir ilk. Bu güzel kitapları hazırladığı için devletimizin ve milletimizin güzide kurumu TÜBİTAK’a ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Daha nice nice güzel başarılara imza atmasını diliyorum. TÜBİTAK Türkiye’mizin medarı iftiharı bir kuruluşu, yüz akıdır. İnşallah memleketimizin milletimizin yükselmesi ve yücelmesi için geleceğimiz için gençlerimiz için çok güzel işlere imza atıyor, atmaya da devam edecek.” dedi.

Kitabın başkenti Tokat, kitapla bir ünsiyet kurarken, tarih ötesinden söylenenlerinde adeta hakkını veriyordu. Ne diyordu Hacı Bektaşi Veli, “Alimler, fazıllar, şairler yurdu Tokat.” Bir proje daha başlatılıyor ve “TÜBİTAK Kitabı Olmayan Okul Kalmasın” metoforuyla, Tokatlılar yeni bir başlangıca daha kulaç atıyorlar. Kollarına kitaptan kanat takıp, say ki Hazarfen Çelebi oluyor.

Tokat küllerinde yeniden doğuyor, tıpkı Zümrüdü Anka Kuşu efsanesinde olduğu gibi. Bu durumu Vali Ozan Balcı şöyle özetliyor:
“Biz Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Şu anda çok büyük kazanımlarımız var ve Türkiye’nin önümüzdeki dönemde de bilimde, kültürde, sanatta, sanayide, hayatın ve yaşamın her alanında daha da büyüyeceğine, daha da güçleneceğine, daha büyük adımlar atacağına bu coğrafyanın merkezi olacağına ve gözbebeği olacağına yürekten inanıyoruz. Bunu çocuklarımız yapacak, geleceğimizi inşa edecek yavrularımız yapacak. Bu bilimle, sevgiyle, kültürle ve sanatla olabilir.”
Selam olsun Tokat Sevdalılarına, selam olsun bu sevdayı görünür yapıp katkı da bulunanlara. Selam olsun, Tokat’ın toplumsal kalkınma hipotezini ete kemiğe büründürenlere. Selam olsun Vali Ozan Balcı’ya, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’na, Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’ye… Selam olsun, hedef 2023’ün projeler çarkına inanıpta omuz verenlere…

Benzer Haberler

Başa dön tuşu