TokatTokat'dan Güncel Haberler

1.5 MİLYON SEBZE FİDESİ SATIŞINA YOĞUN İLGİ

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik kampüsünde kurulan otomasyonlu sistemle çalışan seralarda üretilen 1.5 milyon sebze fidesi satışa çıktı. Pandemi döneminde çok yoğun bir talep ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Naif Geboloğlu, Çiftçilerin yanı sıra hobi bahçesi olan vatandaşlar da fideleri maliyetine alma imkanı bulduklarını söyledi.
Tokat-Taner Yeşilsu
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik kampüsünde kurulan otomasyonlu sistemle çalışan serada 6 yıldır sebze fidesi üretimi yapılıyor. Seralarda üretilen sebze fideleri Pandemi dönenimde yoğun ilgi gördü. Çiftçilerin yanı sıra hobi bahçesi olan vatandaşlar da fideler maliyetine alma imkanı buluyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Naif Geboloğlu, serada fide yetiştiriciliğine yönelik ARGE çalışmasının yanı sıra üreticilerin fide talepleri de karşıladıklarını söyledi. Geçen yıla göre fide taleplerinde yüzden 30’luk bir artış yaşandığını belirten Geboloğlu, yaklaşık bir milyon civarında fide yetiştirmeyi hedeflediklerin ama pandeminin de etkisi ile bu rakamı artırdıklarının altını çizerek, “Bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 daha fazla bir talep oldu. Biz de ancak bu sene 1 milyon 200 bin dolayında bir tohum ekimi yaptık. Sanırım gene 1,5 milyon fideyi bulacağız. Talep çok fazla. Tokat’ın talebini bizim karşılama şansımız yok. Biz birkaç üreticimizin ve onun dışında Tokat’ta amatör çapta sebzecilik yapanların taleplerini burada karşılıyoruz. Neden biz bu fide işine girdik? Temel amacımız bir Türkiye’de fidecilik konusunda temel çalışma yoktu. Özel sektöre bilgi üretmek, tecrübeli, deneyimli elemanlar yetiştirmek ki şu anda seramızda arkadaşlarımız bu konuda çalışıyorlar. Kendilerini yetiştiriyorlar” dedi.
TOKAT’TA 100 MİLYONUN ÜZERİNDE FİDE KULLANILIYOR
Geboloğlu, seranın kurulması ile birlikte sebze fidesi sektörüne önemli kazanımlar sağladıklarını belirterek, “Burada bizim bu faaliyetimizin başlamasıyla beraber Tokat’a gelen fide kalitesi arttı. Fideyle beraber gelen bir takım hastalıklar var. Sürekli takip ediyoruz. Onlarda ciddi bir azalma oldu. Çünkü yönetici bizi örnek göstermeye başladı. ve dolayısıyla biz burada çalışmalarımızı bu çerçevede devam ediyor. Tokat’ın bugün kullandığı fide, sebze fidesi 100 milyon üzerinde. Bizim 1,5 milyon fidemiz olduğunu düşünürseniz biz sadece burada bir örnek teşkil ediyoruz” diye konuştu.
PANDEMİ, SEBZE FİDESİNE İLGİYİ ARTIRDI
Pandemi dolayısı ile insanların tarımsal faaliyetlere yöneldiğine dikkat çeken Geboloğlu, “İnsanlar kendi bağ evlerine, bahçelerine, köylerine daha çok zaman ayırıyorlar. Emekli olup büyükşehirlerde kalan insanların köylerine, bağ evlerine, yaz aylarında geldiklerini görüyoruz ve bize bir şekilde telefonla ya da sosyal medya aracılığıyla ulaşıp biz bu yaz köyümüzdeyiz, bize fide verebilir misiniz? Şeklinde talepleri oluyor. Pandeminin böyle bir etkisi var. Bu tam bir geri göç anlamına mı geliyor? Bilmiyorum ama inşallah göçü de geriye çevirir. Bu da pandeminin bize bir katkısı olur. Böyle olunca da bize de gelen talepler arttı haliyle. Biz bunu etrafımızda rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
100 BİN ASMA FİDANI ÜRETİLECEK
GOU Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin de sera merkezlerinde incelemede bulundu. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Naif Geboloğlu eşliğinde seraları gezen Rektör Şahin çalışmalar ile ilgili bilgiler aldı. Bağ Yetiştirme Islahı Anabilim dalı alanında çalışmalar yapan Doç. Dr. Adem Yağcı, İl Özel İdaresi ile ortaklaşa yapılan çalışmalar ile bu yıl yaklaşık 100 bin asma fidanı üretimi yapmayı hedeflediklerini ifade ederek, 40-50 bin civarında asma fidanı aşılandığını belirtti. Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Doç. Dr. Adem Yağcı’ya çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu