TokatTokat'dan Güncel Haberler

“YA İNEKLERİ KESECEĞİZ, YA DA ÜRETİMDEN VAZGEÇECEĞİZ”

Tokat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, Ulusal Süt Konseyi’nin 22 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatını 11 lira 50 kuruştan, 13 Lira 50 kuruşa çıkarttığını ifade ederek, “Dün açıklanan süt fiyatları, üreticilerimizin ve üretimin yok sayıldığının açık göstergesidir. Sürekli yaşadığımız bu kısır döngü içinde çaresizlikle tüm işletmelerimiz ya küçülmeye gidip ineklerini ve düvelerini kesecek ya da üretimden vazgeçip bu işi bırakacaktır” dedi.

Editör-Taner Yeşilsu

Üretim maliyetleri ve enflasyonla beraber üretici sıkıntıları her geçen gün artmaya devam ediyor. Artan maliyetlerle beraber raflara gelen ürünlerindeki fiyat artışının önüne geçilemiyor.

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak’tan geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.

ÜRETİCİNİN EMEĞİNİN KARŞILIĞI DEĞİL

Verilen kararın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı süt fiyatının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Üreticinin emeğinin karşılığı bu değil yazıktır, günahtır…” dedi.

YA İNEKLERİ KESECEĞİZ, YA DA ÜRETİMDEN VAZGEÇECEĞİZ

Başkan Köten açıklamasının devamında şu ifadelere dikkat çekti;

“Ey!!! Ulusal Sanayi Konseyi!!!!!!!!

Dün açıklanan süt fiyatları, üreticilerimizin ve üretimin yok sayıldığının açık göstergesidir. Son 1 ayda başta yem fiyatları olmak üzere giderlerimize gelen zamların hiç dikkate alınmadığı aşikardır. Bu sistemin içinde önerilen fiyatlarla süt üretiminin devamlılığını sağlamak çok zordur. Sürekli yaşadığımız bu kısır döngü içinde çaresizlikle tüm işletmelerimiz ya küçülmeye gidip ineklerini ve düvelerini kesecek ya da üretimden vazgeçip bu işi bırakacaktır. Üreticilerimiz yıllardır tüm zorluklarla edindiği tüm kazanımlarından vazgeçecektir. Maalesef ki istikrarın olmadığı sektörde yaşanacak üretim kayıplarının sonuçları uzun vadede yine hepimizi etkileyecektir. Üreten ve tüketen hep kaybedecektir. 1 Ocak itibari ile vergi artışlarına, maaşlara yapılan zamlara bakılınca süt fiyatına yapılan artış reel piyasa koşullarının çok altında tutulduğu gibi açıklama tarihi ile üreticinin 22 günlük emeği bile heba edilmiştir. Üreticimiz yine emeğini, alınterini karşılamamıştır.”

Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, çiğ süt fiyatlarına ilişkin tavsiye fiyatı yer aldı.

Duyuruda, “22 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir.” ifadesi kullanıldı.

Duyuruda, soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderlerin üreticiye ilave olarak ödeneceği ve baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için 20 kuruş fark uygulanacağı belirtildi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu